Grécko musí presvedčiť skeptických ministrov financií, že dodrží sľuby

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 18:26 • 2 min
Grécko musí presvedčiť skeptických ministrov financií, že dodrží sľuby

BRUSEL - Gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa síce podarilo získať súhlas národného parlamentu s návrhom reforiem, ktoré predložil veriteľom, ale dohodu o finančnej pomoci nemá ani zďaleka istú.

slovakia

left justify in out

Musí totiž presvedčiť skeptických ministrov financií eurozóny, tzv. Euroskupinu, že grécka vláda tento raz dodrží svoje záväzky. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

 

Európski stúpenci tvrdej línie na čele s Nemeckom schladili očakávania, že dohoda s Gréckom je už na dosah. Majú totiž pochybnosti, či vláda v Aténach dodrží podmienky tretieho úveru vo výške 74 miliárd eur.

 

Navyše, predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem novinárom pred začiatkom dnešných rokovaní povedal, že grécky návrh reforiem "stále nie je dosť dobrý". A má tiež "veľké obavy", že Gréci podobne ako v minulosti, nedodržia svoje sľuby, čo sa týka uskutočnenia reforiem.

 

Grécko vo štvrtok (9.7.) požiadalo o tretí záchranný úver z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) a poslalo veriteľom návrh reforiem, ktoré chce uskutočniť výmenou za finančnú pomoc. Návrh najprv preskúmali experti inštitúcií, ktoré zastupujú veriteľov: Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF). Podľa niektorých zdrojov v hodnotiacej správe pre ministrov uviedli, že za určitých podmienok by grécky návrh mohol slúžiť ako základ pre ďalšie rokovania.

 

Skeptický postoj Nemecka však vrhá tieň pochybností na výsledok dnešného stretnutia. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble po príchode do Bruselu vyhlásil, že dnešné rokovania budú mimoriadne ťažké. Dodal, že nová grécka vláda úplne zničila dôveru partnerov v eurozóne a podkopala roky budovanú nádej na záchranu Grécka.

 

Premiér Tsipras totiž na nedeľu 5. júla vypísal referendum o podmienkach záchranného balíka a vyzval voličov, aby ich odmietli. A drvivá väčšina Grékov ho poslúchla. Ale už o niekoľko dní Tsipras náhle kapituloval a poslal veriteľom podobný návrh úsporných opatrení a reforiem ako bol ten, ktorý Gréci v referende odmietli. To vyvoláva v eurozóne pochybnosti.

 

Nálada pre dnešnými rokovaniami nebola preto ani zďaleka optimistická. Navyše grécka vláda stále požaduje, aby jej veritelia znížili dlh, čo viaceré štáty eurozóny odmietajú a sú ochotné rokovať nanajvýš o predĺžení termínu splatnosti úverov či znížení ich úrokov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona