Grécko musí povedať pravdu o svojej finančnej situácii

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 14:14 • 2 min
Grécko musí povedať pravdu o svojej finančnej situácii

BRUSEL - Po silnom konflikte aténskej vlády s medzinárodnými veriteľmi Grécka musí jeho vláda pravdivo informovať o finančnej situácii krajiny. Uviedol to rakúsky denník Die Presse.

slovakia

left justify in out

Medzinárodným veriteľom Grécka, tzv. Trojke, ktorú tvoria zástupcovia EÚ, Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB), chýbajú od skončenia parlamentných volieb v krajine na sklonku januára úplné informácie o stave gréckych štátnych financií.

 

Grécky minister financií Janis Varufakis v pondelok (9.3.) na rokovaní Euroskupiny ubezpečil kolegov, že Atény prijmú nevyhnutné opatrenia na spoluprácu. "Poskytneme im (inštitúciám zahraničných veriteľov) plný prístup k úradníkom, s ktorými budú potrebovať hovoriť."

 

V pondelok (9. 3.) sa v Bruseli dospelo k záveru, že v súvislosti s gréckou krízou sa už nesmie zbytočne strácať čas. Šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem predtým konštatoval, že posledné dva týždne sa premrhali tým, že sa diskutovalo o tom, kto, kedy a s kým sa má stretnúť. "To bola úplná strata času," uviedol dôrazne. Do Atén odkázal, že do Grécka nepríde nijaká ďalšia tranža pomoci, pokiaľ sa neuskutočnia ďalšie reformy.

 

Grécko by malo dostať ešte tento mesiac 7,2 miliardy eur. Atény musia v marci poukázať MMF vyše 1,5 miliardy eur a v lete ich čaká splátka 6,7 miliardy eur ECB.

 

V piatok (13.3.) sa má na stretnutí gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa a predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera okrem iného diskutovať o finančnej pomoci sociálne odkázaným Grékom. Podľa návrhu zákona im chce vláda poskytovať bezplatne stravu a platiť za nich elektrinu. Náklady sa odhadujú na 200 miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona