Grécko môže prísť o splátku z tretieho záchranného úveru, krajina potrebuje oživiť privatizáciu

NETKY.SK • 26 Október 2015, 16:10 • 2 min
Grécko môže prísť o splátku z tretieho záchranného úveru, krajina potrebuje oživiť privatizáciu

ATÉNY - Grécku opäť hrozí, že nedostane nasledujúcu splátku z tretieho záchranného úveru, ak urýchlene nenaštartuje stagnujúcu privatizáciu. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Grécka vláda má v úmysle prenajať 14 regionálnych letísk a zorganizovať predaj väčšinového podielu v prístave Pireus do konca toto roka. Potrebuje pohnúť dopredu s privatizačným procesom, ktorý neustále zaostáva za očakávaniami. Kabinet v Aténach by chcel na budúci rok získať 3,5 miliardy eur z predaja štátnych aktív a koncesií, čo je rovnaká suma, akú získal z predaja týchto aktív za uplynulé štyri roky.

 

Ochota novej gréckej vlády pokračovať v privatizácii má vyslať zahraničným investorom signál, že kabinet dodržiava podmienky záchranného programu. Staronový premiér Alexis Tsipras totiž v lete odstúpil z funkcie, keďže časť z vtedajších poslancov jeho ľavicovej strany Syriza nesúhlasila s podmienkami tretieho záchranného programu. V Grécku sa preto v septembri uskutočnili predčasné voľby, v ktorých dali občania vláde mandát na zavádzane reforiem a tvrdých úsporných opatrení. Predčasné voľby tak prispeli tiež k meškaniu privatizačného programu. Grécko preto znova nestíha plniť podmienky záchranného balíka. Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, budú tento týždeň posudzovať, či Atény prijali kompletnú požadovanú legislatívu, predtým, ako rozhodnú o uvoľnení ďalších 2 miliárd eur z finančného balíka.

 

A na budúci mesiac dokončia inšpektori veriteľov prvú revíziu kontroly plnenia úverových podmienok. Tá je kľúčová pre získanie 25 miliárd eur na rekapitalizáciu gréckych bánk.

Európska centrálna banka (ECB) by mala do konca októbra zverejniť výsledky hĺbkovej analýzy kapitálových potrieb gréckych bánk. Veritelia upozornili Atény, že uvoľnenie peňazí zo záchranného balíka závisí od výsledkov prvej revízie plnenia podmienok záchranného programu. Výnosy z privatizácie sa majú použiť na splatenie časti z úverov na rekapitalizáciu gréckych bánk a tiež na investície na podporu ekonomiky, ktorá zápasí s recesiou.

 

Kabinet plánuje v decembri dokončiť prenájom letísk spoločnosti Fraport za 1,2 miliardy eur a získať ponuky na predaj 67-% podielu v prístave Pireus, o ktorý sa zaujímajú veľké firmy, ako sú dánska Moeller-Maersk, čínska Cosco Holding alebo filipínska International Container Terminal Services. Privatizáciu tohto prístavu by chcelo Grécko dokončiť začiatkom budúceho roka.

No tieto projekty prestavujú len zlomok z privatizačných projektov, ktoré od Grécka požadujú veritelia. Tí trvajú na tom, aby Grécko v priebehu troch rokov predalo majetok za 50 miliárd eur, vrátane spoločností, ako sú Hellenic Telecom, Hellenic Petroleum, štátna plynárenská firma Depa, či 17-% podiel v energetickej spoločnosti Public Power.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies