Grécko môže opustiť eurozónu, reaguje Kažimír

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 07:40 • 2 min
Grécko môže opustiť eurozónu, reaguje Kažimír

BRATISLAVA - Nočná mora architektov eura, že krajina môže opustiť eurozónu, sa javí ako pravdepodobný scenár.

slovakia

left justify in out

Takto na výsledky gréckeho referenda reagoval minister financií SR Peter Kažimír. Vyjadril sklamanie nad výsledkami plebiscitu. "Odmietnutie reforiem však neznamená, že Grécko dostane peniaze ľahšie," napísal minister na svojom twitterovom profile. "Sme jednotní a musíme na túto situáciu reagovať čo najrýchlejšie," dodal Kažimír.


Po sčítaní 85 % hlasov je už jasné, že Gréci v nedeľňajšom referende odmietli ďalšie úsporné opatrenia. Podiel tých, ktorí hlasovali "nie" sa ešte zvýšil z predchádzajúcich 61 % na 62 %.


Na výsledky už reagovalo euro prudkým oslabením v ázijsko-tichomorskom rannom obchodovaní, keď voči americkému oslabilo o 1,4 %. Straty neskôr znížilo a obchodovalo sa na úrovni 1,0992 USD/EUR.


Ministri financií eurozóny sa stretnú tento víkend, aby prediskutovali výsledok gréckeho referenda, potvrdil hovorca predsedu Eurogroup Jeroena Dijsselbloema. Nebude to však hneď v pondelok, ale koncom týždňa. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande sa medzitým v telefonickom rozhovore zhodli, že v utorok by sa mali stretnúť lídri krajín eurozóny. Predseda európskej rady Donald Tusk vzápätí potvrdil, že v utorok sa hlavy štátov stretnú na mimoriadnom summite.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies