Grécko má koalíciu: Nezávislí Gréci a Syriza ohlásili dohodu, premiérom bude Tsipras

NETKY.SK • 26 Január 2015, 11:26 • 2 min
Grécko má koalíciu: Nezávislí Gréci a Syriza ohlásili dohodu, premiérom bude Tsipras

ATÉNY - Grécka ľavicová strana Syriza uzavrela dnes dohodu s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci o vytvorení novej vlády po tom, čo v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách prišla tesne o absolútnu väčšinu.

slovakia

left justify in out

"Chcem oznámiť, že od tejto chvíle máme vládu," vyhlásil dnes podľa agentúry DPA predseda Nezávislých Grékov Panos Kammenos. "Nezávislí Gréci vyslovili dôveru premiérovi Alexisovi Tsiprasovi," dodal s odvolaním sa na šéfa Syrizy.

 

"Premiér pôjde ešte v priebehu dnešného dňa k prezidentovi, aby získal mandát na zostavenie vlády," spresnil Kammenos pri odchode z rokovaní s Tsiprasom v Aténach.

 

Tsipras len tesne minul nadpolovičnú väčšinu v 300-člennom gréckom parlamente po tom, čo vo voľbách porazil konzervatívnu stranu Nová demokracia (ND), vedenú súčasným premiérom Antonisom Samarasom.

 

Po sčítaní 99,9 percenta hlasov získala Syriza 36-percentnú podporu, a tým aj 149 kresiel v parlamente. Nezávislí Gréci získali zhruba štyri percentá hlasov a 13 mandátov. Kammenos doposiaľ nespresnil, koľko ministerstiev pripadne v novej vláde Nezávislým Grékom.

 

Obe strany, ktoré sa dohodli na vytvorení koalície, sa zhodujú len v malom počte otázok - okrem svojho spoločného odmietavého postoja voči podmienkam, na základe ktorých Grécko získalo balík medzinárodnej finančnej pomoci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona