Grécko má dostatok peňazí do júna

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 09:44 • 2 min
Grécko má dostatok peňazí do júna

ATÉNY - Grécko dokáže zhromaždiť dostatok hotovosti na vyrovnanie svojich záväzkov až do júna. Dnes to uviedli predstavitelia eurozóny a Grécka.

slovakia

left justify in out

Tým sa snažili upokojiť obavy, že Aténam bezprostredne hrozí bankrot, keďže dohoda s veriteľmi o uvoľnení zvyšných peňazí zo záchranného balíka je stále v nedohľadne. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

 

Thomas Wieser, šéf pracovnej skupiny Euroskupiny, ktorá pripravuje rozhodnutie pre ministrov financií eurozóny, uviedol, že Atény na piatkovom (24. 4.) stretnutí ministrov financií EÚ v Rige nepredložia zoznam reforiem, ktorý je podmienkou na odblokovanie peňazí zo záchranného balíka. Dodal však, že Grécko by malo byť solventné až do júna. "Situácia s likviditou v Grécku je už mierne napätá, ale mal by jej byť dostatok do júna," uviedol Wieser pre ORF.

 

Tajomník gréckeho ministerstva financií Dimitris Mardas vyhlásil, že vláda chce mať hotovostný vankúš vo výške 2,5 miliardy eur. Tieto peniaze chce získať od štátnych inštitúcií a podnikov. "Chcem tieto 2,5 miliardy eur na pokrytie všetkých potrieb, ktoré sa môžu objaviť". Mardas dodal, že aj v prípade najhoršieho scenára by mali mať Atény peniaze do konca mája.

Atény podľa vlastných slov už vyrovnali všetky záväzky splatné v apríli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona