Grécko dúfa, že sa už tento týždeň dohodne s veriteľmi

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 08:11 • 2 min
Grécko dúfa, že sa už tento týždeň dohodne s veriteľmi

ATÉNY - Grécko dúfa, že sa mu podarí dosiahnuť už tento týždeň dohodu s veriteľmi o balíku opatrení, ktoré sú kľúčové pre uzavretie prvej revízie plnenia podmienok tretieho záchranného úveru. Ale rozdiely v názoroch európskych inštitúcií a Medzinárodného menového fondu (MMF) na rozsah fiškálnej konsolidácie pretrvávajú. Uviedli to zdroje blízke rokovaniam. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Revízia sa ťahá už celé mesiace. Veritelia sa totiž nevedia zhodnúť na tom, či sú Atény schopné dosiahnuť v roku 2018 primárny prebytok verejných financií, v ktorom nie sú zahrnuté náklady na obsluhu dlhu, vo výške 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

MMF (ktorý sa zatiaľ nezapojil do tretieho záchranného programu a plánuje o tom rozhodnúť práve na základe výsledkov revízie) je presvedčený, že Grécku sa nepodarí dosiahnuť tento cieľ, aj keď prijme opatrenia v hodnote 3 % HDP.

 

Európske inštitúcie (Európska komisia, Európska centrálna banka, Európsky mechanizmus pre stabilitu) zase veria, že je to realizovateľné aj keď Grécko čelí masívnemu prílevu migrantov.

 

Tieto zásadné rozdiely sa pravdepodobne odrazia v hodnotiacich správach, ktoré európske inštitúcie a MMF zrejme predložia v nedeľu 10. apríla.

 

Podľa gréckeho ministra financií Euklida Tsakalotosa správy budú síce vyzerať rovnako, ale nebudú rovnaké. Dúfa však, že veritelia do nedele revíziu uzavrú.

 

To je totiž kľúčová podmienka pre uvoľnenie ďalšej splátky z úveru, odhadom vo výške 5 miliárd eur, a tiež pre začatie rokovaní o zmiernení gréckeho dlhu.

 

Atény musia v júli splatiť MMF a Európskej centrálnej banke dlhy vo výške 3,5 miliardy eur a tiež nezaplatené domáce účty.

 

Niektoré z opatrení, ktoré veritelia požadujú od Atén, zvlášť úspory v dôchodkovom systéme a zvýšenie daní, sú pritom pre vládu veľmi ťažké. Ide totiž o veľmi nepopulárne kroky.

 

Grécko sa však potrebuje dohodnúť s veriteľmi do najbližšej schôdzky ministrov financií eurozóny, ktorá sa uskutoční 22. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies