Grécko dostáva od ESM okamžitú pomoc na stabilizáciu rozpočtu

NETKY.SK • 24 November 2015, 11:55 • 2 min
Grécko dostáva od ESM okamžitú pomoc na stabilizáciu rozpočtu

BRUSEL - Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) dáva Grécku k dispozícii 12 miliárd eur. Zo sumy dostávajú Atény ihneď dve miliardy na stabilizáciu svojho rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA sa odvoláva na pondelkové (23. 11.) vyjadrenie šéfa ESM Klausa Reglinga po skončení rokovania ministrov financií eurozóny. Zvyšných 10 miliárd eur je určených na pomoc veľkým gréckym bankám. Regling naznačil, že suma pre posilnenie bánk sa zrejme celá nevyčerpá. Podľa diplomatov budú potrebovať najviac šesť miliárd eur.

 

Šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem varoval pred ďalším odďaľovaním plnenia gréckeho záchranného programu. "Stratili sme veľa času," povedal. S Aténami bude treba hovoriť o ďalších reformách a o kontrole programu, ktorý sa dohodol v lete. Rokovania o znížení dlhového bremena Grécka sa budú môcť začať až v úvode budúceho roka. Aténam hrozí, že ich dlhové bremeno čoskoro dosiahne 200 % hrubého domáceho produktu krajiny, hoci limit naň je maximálne 60 % (HDP).

 

V rámci tretieho záchranného balíka sa počíta s tým, že Atény dostanú pomoc v hodnote 86 miliárd eur. V auguste zo sumy už dostali 13 miliárd eur. Útoky v Paríži a teroristické hrozby v Belgicku podľa Dijsselbloema nespomalia konjunktúru. "Hospodárstvo eurozóny je teraz veľmi silné. Domnievam sa, že terajšie udalosti nebudú mať naň nijaký vplyv" uviedol Holanďan.

 

Euroskupina sa v pondelok radila o návrhoch štátnych rozpočtov svojich členov na rok 2016. Silný nátlak sa vyvíjal na Španielsko, ktoré má zlepšiť svoj návrh rozpočtu. Dijsselbloem kritizoval, že Portugalsko ešte nemá nijaký návrh rozpočtu na nasledujúci rok. "To sa musí čo najrýchlejšie zmeniť," dodal šéf skupiny. Veľké nedostatky v rozpočtoch majú aj Rakúsko, Taliansko a Litva, ktoré zrejme pravidlá Paktu rastu a stability EÚ nesplnia. Rozhodnutie, čo bude s nimi ďalej, sa prijme až na budúci rok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies