Grécko dostane peniaze, dlh sa podľa Kažimíra neodpúšťa

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 12:20 • 2 min
Grécko dostane peniaze, dlh sa podľa Kažimíra neodpúšťa

BRATISLAVA - Dosiahnutie dohody o ďalšom balíku peňazí pre Grécko trvalo dlhšie, ako sa očakávalo. Kľúčovým problémom bol pritom Medzinárodný menový fond (MMF).

slovakia

left justify in out

Povedal to v stredu po nočnom rokovaní Eurogroup minister financií Peter Kažimír. Kľúčové však podľa neho je, že sa ministri financií eurozóny dohodli na ďalšej tranži pomoci v objeme vyše 10 mld. eur. Tie majú Atény využiť predovšetkým na splácanie svojich záväzkov voči veriteľom, ale aj podlžností v rámci domácej ekonomiky.

 

Ministri sa podľa Kažimíra dohodli aj na opatreniach, ktoré majú posilniť schopnosť Grécka plniť si svoje záväzky. "Nejde o žiadne odpúšťanie dlhu. Ide o špeciálne operácie, ktoré sa týkajú obsluhy dlhu,“ tvrdí. Poriadok by si mal urobiť aj trvalý euroval s cieľom znížiť náklady na správu dlhopisov, ktoré emitoval vo vzťahu ku gréckemu programu.

 

Čo sa týka témy samotnej účasti MMF na gréckom programe, tá podľa Kažimíra pre Slovensko nie je až taká podstatná. Prediskutuje sa neskôr. "Pre nás, pre Slovensko to nie je až také kľúčové z hľadiska použitia finančných kapacít fondu, ale pre niektorých iných kolegov to má svoj veľký politický význam. K tejto téme sa s otvorenou mysľou vrátime niekedy koncom tohto roka,“ povedal.

 

Ministri financií po nočnom rokovaní v rámci skupiny krajín eurozóny už v stredu smerovali na ďalšie rokovania v rámci rady ministrov financií, teda všetkých šéfov rezortov financií Európskej únie. Tam je kľúčovou agendou najmä boj s daňovými únikmi, čo bude aj jednou z prioritných tém slovenského predsedníctva. "Má to znamenať viac spravodlivosti v platení daní a jasnejšie a rýchlejšie tresty pre tých, ktorí sa živia daňovými únikmi. Inšpirácia je samozrejme aj v Panama Papers. Musí sa prestať s netransparentným schovávaním ziskov po celom svete,“ dodal minister Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies