Grécko dostane ďalšiu pomoc cez Mechanizmus civilnej ochrany EÚ

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 16:11 • 2 min
Grécko dostane ďalšiu pomoc cez Mechanizmus civilnej ochrany EÚ

BRUSEL - Grécko dostane v priebehu tohto týždňa ďalšiu materiálnu pomoc prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany EÚ (EUCPM).

slovakia

left justify in out

Stane sa tak v nadväznosti na nedávne zvýšenie príspevkov na podporu Grécka, ktoré nezvláda pokračujúci prílev utečencov, oznámila dnes Európska komisia (EK).

 

Grécko aktivovalo Mechanizmus civilnej ochrany ešte koncom minulého roka (3.12). Vďaka tomu už 13 členských štátov EÚ a tiež Nórsko zaslalo Grécku konkrétnu materiálnu pomoc, ktorá zahŕňa vyše 87.000 položiek - najmä prikrývky, zdravotnícke potreby, stany, postele a matrace.   V priebehu uplynulého víkendu sa do tohto mechanizmu solidarity zapojilo Holandsko, ktoré do Grécka poslalo 12 minibusov a 90 generátorov elektriny. Británia zase poslala do Grécka vyše 1000 stanov pre utečencov a Francúzsko poskytlo štyri sanitárne kontajnery pre zabezpečenie hygieny, 12 ubytovacích kontajnerov a 5000 kanistier na pitnú vodu.

 

Luxembursko dnes dodatočne ponúklo 30 generátorov, 750 matracov, 300 stoličiek, 1000 kanistier, 5000 vankúšov a 500 poschodových postelí. V najbližších dňoch ďalšiu materiálnu pomoc pre utečencov v Grécku pošlú aj Litva, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Španielsko a Švédsko.

 

Eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis v tejto súvislosti uviedol, že Grécko a tiež ďalšie krajiny, ktoré potrebujú okamžitú materiálnu podporu, ju môžu získať prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany, ktorý je podľa neho dôkazom európskej solidarity.

 

"Ďakujem všetkým 14 krajinám za ich podporu a vyzývam na ďalšie ponuky tak veľmi potrebnej pomoci," uviedol Stylianidis v správe pre médiá.

 

Mechanizmus civilnej ochrany môžu aktivovať členské štáty EÚ ale aj krajiny mimo EÚ, ak nezvládajú riešiť nejakú konkrétnu krízu. Európska komisia po aktivácii mechanizmu skoordinuje dobrovoľné ponuky zo strany zúčastnených štátov, ako aj možnosti spolufinancovania prepravy materiálnej pomoci do danej krajiny.

 

Od júna 2015 sa okrem Grécka pre aktiváciu tohto mechanizmu rozhodlo aj Chorvátsko, Maďarsko, Slovinsko a Srbsko. Migračná kríza v tejto časti Európy vygenerovala prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany už vyše 780.000 položiek materiálnej pomoci pre krajiny, ktoré sa ocitli v núdzi.

 

Na rozdiel od nového nástroja pre núdzovú podporu, ktorý nedávno navrhla Európska komisia, sa Mechanizmus civilnej ochrany EÚ opiera o dobrovoľné ponuky. Nový núdzový nástroj z dielne EK umožní EÚ priamo financovať humanitárne činnosti v rámci 28-člennej únie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona