Grécko dostalo prvú tranžu, Európska centrálna banka čaká splátku

NETKY.SK • 20 August 2015, 10:34 • 2 min
Grécko dostalo prvú tranžu, Európska centrálna banka čaká splátku

ATÉNY - Grécko vo štvrtok ráno dostalo v rámci prvej tranže z Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM) 13 mld. eur a zaplatilo splátku Európskej centrálnej banke vo výške 3,2 mld. eur.

slovakia

left justify in out

"Zaplatili sme to, peniaze sú na ceste," uviedol vo štvrtok pre agentúru Reuters grécky vládny predstaviteľ.
V stredu večer informovalo grécke ministerstvo financií, že vo štvrtok dostanú z ESM, teda trvalého eurovalu, prvú tranžu zo záchranného programu. Urobilo tak po tom, čo rada ESM schválila záchranný program až do výšky 86 mld. eur.

 

Ministerstvo uviedlo, že prvá tranža vo výške 13 mld. eur bude vyplatená v hotovosti, zatiaľ čo 10 mld. eur na rekapitalizáciu bánk bude poslaných na oddelený účet vo forme dlhopisov ESM. Z prijatých peňazí bude 12 mld. eur použitých na vyplatenie dlhov a takmer jedna miliarda bude k dispozícii štátu, a to na uhradenie nedoplatkov. Nový záchranný program je schválený až do výšky 86 mld. eur na 32,5 roka. Program zahŕňa až do 25 mld. eur na rekapitalizáciu gréckych bánk, z ktorých bude 10 mld. eur okamžite k dispozícii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies