Grécko dostalo posledný termín pre dosiahnutie dohody

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 09:34 • 2 min
Grécko dostalo posledný termín pre dosiahnutie dohody

BRUSEL - Prezident Európskej únie Donald Tusk dnes v Bruseli povedal, že posledný termín pre dosiahnutie dohody o novom balíku pomoci pre Grécko "sa skončí tento týždeň" a dodal, že na nájdenie "konečnej dohody" zostáva päť dní.

slovakia

left justify in out

Osobitný summit Európskej únie ku Grécku bol zvolaný na nedeľu, potvrdila dnes v Bruseli nemecká kancelárka Angela Merkelová. Oznámila to tlačová agentúra DPA.

 

Merkelová pre agentúru Reuters povedala, že lídri všetkých 28 členských krajín EÚ sa stretnú, aby rokovali o podpore Grécka za podmienky, že grécky premiér Alexis Tsipras predloží do štvrtka uspokojivé podrobné návrhy na reformy spolu so žiadosťou o požadovaný úver.

 

Merkelová vyjadrila nádej, že dostane od Grécka tento týždeň dostatočné reformné návrhy, ktoré jej umožnia požiadať nemecký parlament, aby schválil rokovania o novom dlhodobom programe pomoci pre Atény.

 

Lídri eurozóny sa snažia aj naďalej udržať "otvorené dvere" pre nový finančný záchranný program pre Grécko a očakávajú, že vláda z Atén predloží v stredu nové reformné návrhy. Uviedli diplomatické zdroje EÚ tesne po skončení dnešného mimoriadneho summitu eurozóny v Bruseli. Podľa rovnakých zdrojov sa premiéri a prezidenti z krajín platiacich eurom v nedeľu (12.7) stretnú na ďalšom mimoriadnom summite. Dovtedy chcú podrobne preskúmať nové návrhy z Grécka, ktoré by mali tvoriť jadro nového záchranného balíka.

 

Nový grécky minister financií Euklidis Tsakalotos dnes po skončení rokovania Euroskupiny rovnako potvrdil, že eurozóna preukázala "dostatočnú politickú vôľu" dať Grécku novú šancu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies