Grécko dnes bude rokovať o záchrannom programe krajiny s medzinárodnými veriteľmi

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 12:38 • 2 min
Grécko dnes bude rokovať o záchrannom programe krajiny s medzinárodnými veriteľmi

ATÉNY - Atény a medzinárodní veritelia dnes budú pokračovať v rokovaniach o gréckom reformnom a úspornom programe.

slovakia

left justify in out

Až po úspešnom hodnotení plnenia programu môže krajina od veriteľov dostať ďalšie miliardy, ktoré potrebuje. Grécky minister financií Euklid Tsakalotos odcestoval so skupinou gréckych ministrov a expertov do Bruselu, kde majú rokovať s predstaviteľmi Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

 

Čas sa však kráti. Grécko musí v júli zaplatiť rozličným veriteľom celkovo vyše 7 miliárd eur a aktuálne tieto peniaze nemá. Najbližšie zasadnutie Euroskupiny sa bude konať 7. apríla na Malte a jednou z tém bude aj Grécko. Medzinárodní veritelia požadujú od gréckej vlády, aby prijala ďalšie úsporné opatrenia v hodnote 3,6 miliardy eur.

 

Ide predovšetkým o zníženie nezdaniteľnej položky z aktuálne 8636 eur na približne 6000 eur ročne. Veritelia okrem toho trvajú na ďalšom znížení dôchodkov. V Aténach dnes proti ďalším úsporám demonštrovalo podľa údajov polície približne 4000 dôchodcov.

 

Ďalším problémom pri rokovaniach o gréckom záchrannom programe sú rozdielne názory medzi veriteľmi. MMF požaduje ďalšie opatrenia na zníženie dlhovej záťaže krajiny. Podľa fondu sa Atény bez ďalšieho odpisu dlhu nedostanú z krízy. Európski veritelia to však doteraz odmietali.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies