Grécko chce zhabať nemecký majetok ako reparácie za nacistické zločiny

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 15:56 • 2 min
Grécko chce zhabať nemecký majetok ako reparácie za nacistické zločiny

ATÉNY - Grécky minister spravodlivosti Nikos Paraskevopulos je pripravený podpísať rozhodnutie súdu, ktoré by umožnilo vláde skonfiškovať nemecký majetok so zámerom čiastočne kompenzovať obete nacistických zločinov počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa ministra je rozhodnutie najvyššieho súdu z roku 2000 naklonené preživším z mesta Distomo, ktorí sa dožadujú odškodnenia za zabitie vyše 218 miestnych obyvateľov nacistami v roku 1944.
     

"Zákon stanovuje, že na realizáciu rozhodnutia najvyššieho súdu je potrebný súhlas ministra spravodlivosti. Verím, že tento súhlas by mal byť udelený, a som pripravený tak urobiť," uviedol Paraskevopulos v rozhovore pre televíznu stanicu ANT 1.
     

Jeho výrok prišiel deň po tom, ako grécky parlament odobril ďalšie konanie vo veci obnovených požiadaviek na vojnové reparácie od nemeckej strany. Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa je otázka reparácií je "veľmi citlivá", musí sa však riešiť.
     

Parlament vytvorí výbor, ktorý sa bude zaoberať vymáhaním reparácií vrátane vyplatenia vynútenej pôžičky, ktorú Grécko poskytlo nemeckej centrálnej banke, náhrady za zničenie infraštruktúry a ekonomiky krajiny, ako aj vrátenia ulúpených pamiatok.
     

Nemecko nedávno uviedlo, že problematiku vojnových reparácií voči Grécku vyriešilo v zmluve z roku 1990, na základe ktorej došlo k opätovnému zjednoteniu krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona