Grécko chce dohodu o ďalšej pomoci už do piatka

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 16:11 • 2 min
Grécko chce dohodu o ďalšej pomoci už do piatka

ATÉNY - Predstavitelia Grécka a Európskej únie naznačili, že v najbližších dvoch dňoch je možný prelom v náročných rokovaniach o núdzovej pomoci Aténam.

slovakia

left justify in out

Grécky premiér Alexis Tsipras však vyhlásil, že ak sa nedosiahne dohoda o uvoľnení ďalšej pomoci, eurozóna by mala uskutočniť mimoriadny summit. Vyjednávači sú podľa Tsiprasa veľmi blízko k tomu, aby dosiahli dohodu na piatkovej schôdzke Euroskupiny, ktorú tvoria ministri financií eurozóny, na Malte.

Grécky premiér však obvinil nemenovaných vyjednávačov zastupujúcich európskych veriteľov Atén a Medzinárodný menový fond (MMF) z toho, že "posúvajú bránku" vždy, keď sa Grécko blíži k splneniu podmienok pomoci. "Nehráme tu hry ... to sa musí skončiť," povedal Tsipras v stredu po rokovaniach s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom v Aténach.

 

Tusk vyjadril nádej, že prelom v rokovaniach je blízko a poukázal na "významný pokrok" počas tohtotýždňových rokovaní medzi gréckymi ministrami a veriteľmi v Bruseli. 

Bez uvoľnenia ďalšej núdzovej pomoci by pre Grécko bolo ťažké uhradiť splátku svojho dlhu v júli a nanovo by sa objavila perspektíva bankrotu krajiny. Grécko je závislé od zahraničnej núdzovej pomoci od roku 2010.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona