Grécko chce, aby veritelia urýchlili kontrolu plnenia podmienok úveru

NETKY.SK • 19 Január 2016, 09:47 • 2 min
Grécko chce, aby veritelia urýchlili kontrolu plnenia podmienok úveru

ATÉNY - Grécka vláda tlačí na veriteľov, aby urýchlili kontrolu plnenia podmienok tretieho záchranného programu. Vyhlásil to dnes grécky minister financií Euklid Tsakalotos, ktorý minulý týždeň navštívil šesť európskych krajín. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tsakalotos upozornil, že odklady len predlžujú neistotu na trhu a sťažujú Grécku plnenie fiškálnych cieľov. Minister preto chce, aby rokovania s inšpektormi trvali "týždne, a nie mesiace". Od ich správy o pokroku pri zavádzaní reforiem totiž závisí nielen to, či Atény dostanú ďalšiu splátku zo záchranného balíka, ale aj začatie rokovaní s veriteľmi o zmiernení dlhovej záťaže krajiny.

Šéf gréckeho rezortu financií sa v rámci svojho turné po eurozóne okrem iných stretol s nemeckým kolegom Wolfgangom Schäublem aj francúzskym ministrom financií Michelom Sapinom.

 

Podľa zdrojov z eurozóny európski veritelia by mali začať s kontrolou v Grécku tento týždeň a chceli by ju dokončiť vo februári.

 

Formálna revízia, prvá od augustovej dohody o treťom záchrannom balíku pre zadlženú krajinu, zahŕňa aj hodnotenie kontroverzných reforiem, ako sú zmeny v dôchodkovom systéme. Návrh týchto zmien už Atény poslali do Bruselu.

 

Medzinárodný menový fond (MMF) sa však stále nerozhodol, či sa zapojí do tretieho záchranného programu. Generálna riaditeľka fondu Christine Lagardeová minulý týždeň zopakovala, že pre MMF je kľúčovou podmienkou dosiahnutie udržateľnosti gréckeho dlhu. Fond žiada, aby štáty eurozóny pomohli Aténam zmierniť dlhovú záťaž, až potom im požičia ďalšie peniaze.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies