Grécko: Bývalých ministrov budú trestne stíhať pre škandál okolo výmeny pozemkov

NETKY.SK • 18 November 2010, 08:30 • 2 min
Grécko: Bývalých ministrov budú trestne stíhať pre škandál okolo výmeny pozemkov

Grécko: Bývalých ministrov budú trestne stíhať pre škandál okolo výmeny pozemkov

slovakia

left justify in out

Grécky parlament dnes hlasovaním schválil trestné stíhanie troch bývalých ministrov pre škandál týkajúci sa výmeny pozemkov medzi štátom a bohatým kláštorom na polostrove Atos, ktorá stála vládu najmenej 100 miliónov eur.
      Zákonodarcovia odhlasovali, aby traja bývalí ministri, ktorí slúžili v predchádzajúcej konzervatívnej vláde, čelili obvineniam z porušenia dôvery.
      Prípad, známy ako škandál Vatopedi, sa týka bohatého, 1000 rokov starého pravoslávneho kláštora Vatopedi v autonómnej mníšskej republike Atos na gréckom polostrove Chalkidiki. Kláštor dostal štátom vlastnený pozemok vynikajúcej kvality výmenou za lacnú pôdu na vidieku.
      Vláda prišla pri tejto výmene pozemkov o vyše 100 miliónov eur. Výmena sa uskutočnila ako urovnanie sporu, v ktorom si kláštor nárokoval na pozemky.
      Odporúčanie vládnych socialistov, aby boli pre rovnaké obvinenia trestne stíhaní aj ďalší dvaja bývalí konzervatívni ministri, parlament neodsúhlasil.
      Všetci piati ministri popreli spáchanie trestného činu.
      V roku 2008 dvaja ministri podali demisiu kvôli škandálu, ktorý nakoniec vlani viedol k pádu konzervatívnej vlády a šokoval verejnosť - vyše 90 percent Grékov sa hlási k pravoslávnemu kresťanstvu.
      Súčasná vláda podnikla právne kroky aj proti kláštoru a žiada odškodné vo výške desať miliónov eur. Súd v Aténach sa má prípadom zaoberať v januári 2011.
      Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal, že väčšina Grékov si želá prijatie série šetriacich opatrení, zameraných na zníženie obrovského dlhu krajiny a na to, aby sa Grécko vyhlo bankrotu. Občania však majú podmienku, aby politikov a obchodníkov zapletených do škandálu postavili pred súd.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies