Grécko by si už čoskoro mohlo zabezpečiť zmiernenie dlhu

NETKY.SK • 4 September 2016, 15:41 • 2 min
Grécko by si už čoskoro mohlo zabezpečiť zmiernenie dlhu

ATÉNY - Grécko by sa už "čoskoro" mohlo dočkať krátkodobého zmiernenia dlhu, podmienkou je ale realizácia zvyšných reforiem, ktoré boli dohodnuté v rámci záchranného programu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to tento víkend šéf Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM) Klaus Regling. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Na základe dohody z minulého roka, ktorú Grécko uzatvorilo s krajinami eurozóny, Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF), poskytne ESM počas troch rokov Grécku finančnú pomoc vo výške 86 miliárd eur. Atény však musia splniť stanovené reformy.

Grécko a veritelia sa zároveň dohodli na procese zmierňovania dlhu, ktorý ale bude postupný, pričom spočiatku by sa Grécku malo pomôcť prostredníctvom predĺženia splátok. Po roku 2018 by došlo k ďalšiemu zmierneniu, ktorého súčasťou by bol napríklad odklad splátok úrokov.

 

"Pracujeme na tom (krátkodobých opatreniach na zmiernenie dlhu) a je možné, že k tomu dôjde už v krátkej dobe," povedal Regling v rozhovore pre grécky denník Ta Nea. Ako však dodal, veritelia dúfajú, že grécka vláda v najbližšom období uskutoční aj zvyšné reformné kroky. Ide najmä o vytvorenie nového privatizačného fondu a posun v predaji vybraných štátnych aktív.

 

Po ukončení 3-ročného programu pomoci v roku 2018 by sa Grécku mali podľa Reglinga ponúknuť dlhodobejšie opatrenia na zmiernenie jeho enormného dlhu. Ten dosahuje 176 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

MMF, ktorý sa zatiaľ na treťom záchrannom balíku pre Grécko nepodieľal, požaduje, aby sa opatrenia na zmiernenie dlhu voči Grécku uplatnili ešte skôr, než on sám do programu vstúpi. "Viem, že MMF chce, aby sa tieto opatrenia prijali čo najskôr, my však máme vážne dôvody na to, aby sme ešte počkali, keďže potom budeme vedieť viac o skutočných potrebách Grécka," dodal Regling.

 

Šéf ESM zároveň povedal, že v prípade dodržania reformného programu by sa Atény mohli vrátiť na dlhopisové trhy niekedy na budúci rok. "Neviem povedať, ktorý mesiac by k tomu mohlo dôjsť, no niekedy v priebehu budúceho roka a dostatočne dlhé obdobie pred ukončením záchranného programu, nakoľko po tom, ako program skončí svoju platnosť, Grécko už ďalej financovať nebudeme," uviedol Regling.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona