Grécko by mohlo získať odloženú splátku zo záchranného balíka

NETKY.SK • 4 November 2015, 16:20 • 2 min
Grécko by mohlo získať odloženú splátku zo záchranného balíka

ATÉNY - Grécka vláda by mohla do 9. novembra vyriešiť všetky sporné body v otázke reforiem a získať odloženú splátku zo záchranného balíka vo výške 2 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Aj komerčné banky v zadlženej krajine pravdepodobne dostanú časť zo záchranného úveru na svoju rekapitalizáciu. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroj z Európskej únie (EÚ), ktorý nechcel byť menovaný.

 

Termín pre uvoľnenie 2 miliárd eur Grécku sa zhoduje s termínom nadchádzajúcej schôdzky ministrov financií eurozóny tzv. Euroskupiny, ktorá sa uskutoční 9. novembra. Európska centrálna banka (ECB) má v tento deň predložiť Euroskupine výsledky záťažových testov gréckych bánk.

 

ECB minulý víkend oznámila, že štyri najväčšie grécke banky sú na tom lepšie, ako sa čakalo a budú potrebovať na svoju rekapitalizáciu menej než 15 miliárd eur. Presnejšie, v prípade očakávaného vývoja gréckej ekonomiky im postačí na rekapitalizáciu približne 4,4 miliardy eur a v prípade výrazného zhoršenia situácie v ekonomike budú potrebovať maximálne na 14,4 miliardy eur.

 

Platba vo výške 2 miliárd eur pre vládu v Aténach je súčasťou prvého 26-miliardového "dielu" zo záchranného programu pre Grécko v celkovej výške 86 miliárd eur. Vláda v Aténach však musí plniť úverové podmienky, aby dostala peniaze zo záchranného balíka.

 

Prvý diel pomoci (26 miliárd eur) zahŕňa okrem peňazí na chod štátu aj 13 miliárd eur na splatenie gréckeho dlhu a 10 miliárd eur na rekapitalizáciu bánk. Ale uvoľnenie peňazí pre banky si vyžaduje zavedenie nových pravidiel v gréckom finančnom systéme. Tieto reformy sú kľúčové, pripomenul nemenovaný predstaviteľ EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies