Grécko bude musieť v spore s veriteľmi nakoniec ustúpiť

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 14:22 • 2 min
Grécko bude musieť v spore s veriteľmi nakoniec ustúpiť

BERLÍN/ATÉNY - Grécko bude musieť v spore s medzinárodnými veriteľmi nakoniec ustúpiť, tvrdí nemecký ekonomický inštitút IW.

slovakia

left justify in out

 "Musí byť jasné, že keď chcú od niekoho dostať peniaze, musia tiež plniť jeho podmienky," uviedol šéf kolínskeho inštitútu pre nemeckú ekonomiku IW (Institut der deutschen Wirtschaft) Michael Hüther v rozhovore pre agentúru Reuters. Predpokladá, že grécky premiér Alexis Tsipras nakoniec predloží požadovaný zoznam reforiem.
     

Aténam hrozí platobná neschopnosť. Nie je úplne jasné, dokedy majú peniaze na svoje financovanie. Zatiaľ sa nečrtá prielom v rokovaniach s Európskou úniou (EÚ), Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o uvoľnení zvyšných peňazí z aktuálneho záchranného balíka. Európa teraz podľa Hüthera nemôže ustúpiť. "To by doviedlo celú logiku doterajšej krízovej politiky ad absurdum."
     

Keď je niekto nadmerne zadlžený, podobne ako Grécko, musí počítať so stratou suverenity, upozornil Hüther. To sa netýka len súkromnej insolvencie, ale aj štátu, keď potrebuje peniaze od iných krajín.
     

Rozhodujúcu úlohu v najbližších týždňoch zohrá ECB, ktorá poskytuje gréckym bankám likviditu prostredníctvom núdzových úverov. "Ak sa to zastaví, bankový systém nebude naďalej funkčný," varoval Hüther.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona