Grécko a veritelia pravdepodobne dokončia prvú revíziu až vo februári

NETKY.SK • 3 December 2015, 13:15 • 2 min
Grécko a veritelia pravdepodobne dokončia prvú revíziu až vo februári

BRUSEL - Grécko a jeho veritelia pravdepodobne dokončia prvú kontrolu zavádzania reforiem a plnenia úverových podmienok až vo februári. To otvorí Aténam cestu k diskusii o zmiernení dlhu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa Európskej únie (EÚ), ktorý nechcel byť menovaný.

slovakia

left justify in out

Podľa neho je pravdepodobné, že obe strany dokončia prvú revíziu až vo februári, a nie koncom tohto roka, ako tento týždeň vyhlasoval grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis. A predstaviteľ EÚ tiež potvrdil, že veriteľov a Grécko čaká náročná diskusia o dôchodkovej reforme, fiškálnych otázkach a zdaňovaní farárov. Rokovania o zmiernení gréckeho dlhu sa začnú po skončení prvej revízie.

 

Veritelia z eurozóny totiž vláde v Aténach sľúbili, že po uzavretí prvej kontroly, teda po zavedení všetkých požadovaných reforiem a opatrení, začnú s Gréckom rokovať o ďalšom zmiernení dlhu. A Európska centrálna banka (ECB) potom pravdepodobne zahrnie aj Grécko do svojho programu masívneho nákupu dlhopisov eurozóny - to sú dva veľké stimuly pre urýchlené dokončenie všetkých požadovaných reforiem a uzavretie revízie. Grécky premiér Alexis Tsipras však zatiaľ nedokázal získať podporu opozície pre tvrdé dôchodkové reformy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies