Grécko a veritelia pokročili v rokovaní o ďalšej finančnej pomoci

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 18:29 • 2 min
Grécko a veritelia pokročili v rokovaní o ďalšej finančnej pomoci

VALLETTA - Grécko a jeho zahraniční veritelia dosiahli výrazný pokrok smerom k dohode, ktorá zaručí, že Atény dostanú peniaze potrebné na to, aby sa počas nadchádzajúceho leta vyhli bankrotu.

slovakia

left justify in out

"Veľké prekážky sa teraz vyriešili," povedal v piatok šéf skupiny ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem po schodzke ministrov vo Vallete. Grécky minister financií Euclid Tsakalotos konštatoval, že sa dosiahla dohoda v základných otázkach, ktorá umožní inšpektorom posudzujúcim program núdzovej pomoci, aby sa vrátili do Atén a doriešili zostávajúce sporné body.

Tsakalotos uviedol, že ďalšie úsporné opatrenia požadované pre rok 2019 sa v parlamente schvália v najbližších týždňoch spolu so zmierňujúcimi protiopatreniami, ktoré navrhuje Grécko. K úsporným opatreniam bude patriť redukcia penzií v roku 2019 v sume rovnajúcej sa jednému percentu gréckeho hrubého domáceho produktu (HDP) a zvýšenie výberu daní v roku 2020 v hodnote ďalšieho percenta HDP.  Úsporné opatrenia budú automatické, ale protiopatrenia sa prijmú iba vtedy, ak Grécko splní ciele vo fiškálnej oblasti. 

Bez ďalšej finančnej hotovosti prostredníctvom núdzových úverov by Grécko malo problém uhradiť splátku dlhu v júli a opäť by mu hrozil bankrot. Grécko je závislé od zahraničnej pomoci od roku 2010, kedy stratilo prístup na medzinárodné dlhopisové trhy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona