Grécko a jeho veritelia dosiahli dohodu o reformách

NETKY.SK • 2 Máj 2017, 10:05 • 2 min
Grécko a jeho veritelia dosiahli dohodu o reformách

ATÉNY - Grécko a jeho zahraniční veritelia dnes ráno dosiahli dohodu o reformách a úsporných opatreniach, ktoré musia Atény zaviesť, aby získali ďalšiu splátku z tretieho záchranného balíka. Oznámil to dnes minister financií Euklid Tsakalotos po maratóne rokovaní s veriteľmi.

slovakia

left justify in out

Podľa Tsakalotosa sa tak Grécku otvára cesta k získaniu dlho zadržiavanej druhej splátky z tretieho úveru aj k vyjednávaniam o zmiernení dlhu.

 

Rokovania o technickej dohode sa podarilo vo všetkých bodoch uzavrieť, uviedol dnes grécky minister.

 

To znamená, že Grécko by malo získať ďalších vyše 7 miliárd eur z 86-miliardového tretieho úveru. Atény potrebujú v júli uhradiť staršie dlhy v hodnote približne 7,5 miliardy eur, ktorým vyprší platnosť.

 

Ale oveľa dôležitejším výsledkom maratónu rokovaní je, že sa podarilo stanoviť podmienky, ktoré otvárajú Grécku cestu k rozhovorom o zmiernení dlhu.

 

Dnešná dohoda zahŕňa ďalšie škrty v dôchodkoch aj po roku 2018, a tiež zníženie hranice pre oslobodenie z dane z príjmu. To by malo Grékom pomôcť ušetriť v rokoch 2019 - 2020 sumu zodpovedajúcu 2 % hrubého domáceho produktu (HDP).

 

Okrem toho sa Atény zaviazali, že budú udržiavať vysoký primárny prebytok aj po vypršaní záchranného programu v júli 2018. Konkrétne, podľa návrhu dokumentu by malo Grécko dosiahnuť v roku 2018 primárny rozpočtový prebytok 2,2 % HDP a v rokoch 2019 - 2020 ho zvýšiť na 3,5 % HDP, ak zavedie dohodnuté opatrenia.

 

Dohoda však musí najprv v Grécku prejsť legislatívnym procesom, aby mohli ministri financií z eurozóny na zasadaní 22. mája schváliť uvoľnenie ďalšej splátky Aténam.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies