Grécko a Irán súhlasia s preletmi ruských lietadiel, Bulharsko má podmienku

NETKY.SK • 9 September 2015, 13:44 • 2 min
Grécko a Irán súhlasia s preletmi ruských lietadiel, Bulharsko má podmienku

MOSKVA - Grécko a Irán poskytli Rusku právo využiť vzdušný priestor svojich krajín na prelety ruských lietadiel do Sýrie, informovali dnes ruské tlačové agentúry.

slovakia

left justify in out

Svoj spočiatku odmietavý postoj k preletom ruských lietadiel dnes zmenila aj bulharská vláda. Jej minister zahraničných vecí Daniel Mitov pripustil, že Bulharsko prelety povolí, ak Rusko bude súhlasiť s kontrolou nákladu na bulharskom letisku.

 

Krátko po tomto oznámení ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Grécku vydala správu, že prelet ruských lietadiel cez grécky vzdušný priestor povolila aj vláda v Aténach. Nemenovaný diplomatický zdroj dodal, že povolenie má formu nóty gréckeho ministerstva zahraničných vecí s dátumom 31. augusta. Interfax okrem toho informoval o vyhlásení ruského veľvyslanectva v Iráne, že "Teherán nebráni preletom ruských lietadiel s humanitárnou pomocou do Sýrie cez iránsky vzdušný priestor".

 

Ku kauze sa dnes vyjadril aj hovorca moskovského Kremľa Dmitrij Peskov, podľa ktorého Rusko preštuduje alternatívne trasy na prepravu humanitárnej pomoci do Sýrie. Pripomenul tiež, že ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo o nájdení alternatívnych trás pre lietadlá s pomocou pre Sýriu. USA vyjadrili počas uplynulého víkendu obavy nad správami o možnom posilňovaní ruskej vojenskej prítomnosti vo vojnou zničenej Sýrii. Moskva reagovala vyjadrením, že neskrýva skutočnosť, že dodáva sýrskej vláde vojenskú výzbroj na "boj proti terorizmu".

 

Grécko v pondelok uviedlo, že zvažuje americkú žiadosť o zablokovanie ruských letov do Sýrie ponad svoje územie. Bulharská vláda svoj spočiatku odmietavý postoj k preletom ruských lietadiel zdôvodnila "vážnymi pochybnosťami" ohľadom ich nákladu. Dnes však šéf diplomacie Mitov pripustil zmenu tohto postoja, ak by Moskva súhlasila s kontrolou nákladu lietadiel na bulharskom letisku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies