Grécki učitelia budú opäť štrajkovať

NETKY.SK • 23 September 2013, 07:09 • 2 min
Grécki učitelia budú opäť štrajkovať

ATÉNY - Grécki učitelia budú v pondelok a utorok opäť štrajkovať, aby tak protestovali proti schválenému zákonu o zmenách pracovných pozícií zamestnancov verejného sektora v záujme efektívnejšieho fungovania štátnej správy.

slovakia

left justify in out

Štrajk zvolali odborový zväz stredoškolských pedagógov OLME ešte 16. septembra a v stredu má rozhodnúť o ďalších protestných akciách. Grécka vláda v snahe splniť podmienky záchrannej pôžičky od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu prinútila pracovníkov štátnej sféry buď zmeniť svoje posty, alebo súhlasiť s osemmesačnou lehotou, počas ktorej majú znížené platy. Opatrenie sa dotkne 25-tisíc zamestnancov verejného sektora vrátane učiteľov, ďalších 4000 príde o svoju prácu úplne.

Grécky parlament v júli schválil zákon, ktorý predpokladá do konca roka zmenu pracovných pozícií 25-tisíc ľudí a prepustenie ďalších 4000 zamestnancov verejného sektora v záujme efektívnejšieho fungovania štátnej správy. Jej zabezpečenie je podmienkou pre ďalšie tranže z dohodnutej zahraničnej finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu a ostatných krajín používajúcich euro. Do konca júla si nové pozície muselo zvyknúť približne 4000 ľudí, prevažne učiteľov. Ďalších 12 500 by svoj súčasný post malo opustiť do konca septembra. Tí si tak buď nájdu nové miesta, príjmu ponúkaný post, alebo im hrozí strata zamestnania. 

Grécko prechádza tvrdými škrtmi vo verejnom sektore ako hlavnej podmienke zahraničnej finančnej pomoci v celkovej dohodnutej sume 240 miliárd eur. Výmenou za jej postupné uvoľňovanie musí tamojšia vláda uskutočňovať dôležité, no bolestivé reformy v rámci fungovania štátu. Rušenie pracovných miest, znižovanie platov a dôchodkov však vyvolávajú tvrdý odpor verejnosti, ktorá sa proti zahraničným požiadavkám búri. Juhoeurópska krajina je totiž už šiesty rok v recesii a miera nezamestnanosti je na rekordnej úrovni 27 percent. Od začiatku krízy v roku 2009 sa strojnásobila a podľa odhadov štatistického úradu príde každý deň o prácu v priemere 700 až 1 000 ľudí. Podľa gréckej centrálnej banky bude nezamestnanosť kulminovať na úrovni 28 percent pred tým, než začne v roku 2015 klesať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies