Grécki ministri financií a hospodárstva začali rokovať s veriteľmi

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 16:33 • 2 min
Grécki ministri financií a hospodárstva začali rokovať s veriteľmi

ATÉNY - Grécki ministri financií a hospodárstva sa dnes stretli s predstaviteľmi veriteľských inštitúcií, aby diskutovali o detailoch tretieho záchranného balíka pre Grécko.

slovakia

left justify in out

Atény budú musieť totiž v auguste uhradiť ďalšiu splátku dlhu Európskej centrálnej banke (ECB). Informovala o tom agentúra DPA.
     

Schôdzka, na ktorej sa zúčastnili za Grécko minister financií Euklid Tsakalotos a minister hospodárstva Jorgos Stathakis a za inštitúcie zástupcovia ECB, Medzinárodného menového fondu, Európskej komisie a Európskeho mechanizmu pre stabilitu, nasledovala po troch dňoch rokovaní na úrovni technických tímov. Tie diskutovali o viacerých otázkach, vrátane fiškálnej politiky, dôchodkovej reformy a reformy pracovného trhu.
     

Podľa gréckych médií zástupcovia technických tímov očakávajú, že ekonomika Grécka klesne tento rok o 3,3 %. Veľkou mierou sa pod očakávaný vývoj podpísalo zatvorenie bánk a zavedenie kapitálových kontrol 29. júna. Banky sa otvorili po troch týždňoch 20. júla, ale viaceré obmedzenia ostali v platnosti.
     

Zdroj z gréckeho ministerstva financií uviedol, že medzi najviac diskutované otázky patrí takzvaná daň solidarity. Túto daň na úrovni 8 % plánuje grécka vláda zaviesť pre ľudí s príjmami nad 500.000 eur ročne. Podľa veriteľov však takýto krok iba povedie k daňovým únikom. Zdroj zároveň dodal, že sa začína proces konzultácií o úpravách regulačných opatrení na trhu práce, aby do konca tohto roka bol pripravený nový systém kolektívneho vyjednávania.
     

Grécka vláda uviedla, že rokovania o treťom záchrannom balíku v celkovej hodnote 86 miliárd eur chce dokončiť do 18. augusta. To je dva dni pred termínom, keď Atény musia zaplatiť ECB 3,2 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies