Grécki archeológovia objavili v Pireu vzácnu drevenú starovekú sochu

NETKY.SK • 22 Október 2014, 07:14 • 2 min
Grécki archeológovia objavili v Pireu vzácnu drevenú starovekú sochu

ATÉNY - Unikátnu drevenú sochu, ktorá sa vďaka blatu zachovala v starovekej studni, odkryli grécki archeológovia v meste Pireus pri Aténach. Oznámila to v utorok agentúra AP, citujúc vyhlásenie ministerstva kultúry.

slovakia

left justify in out

Socha je vysoká približne pol metra. Nemá hlavu, ruky ani nohy, ale podľa odevu zobrazuje muža. Spolu s ňou našli archeológovia aj keramické črepy, vďaka ktorým sa sochu podarilo datovať približne do rokov 100-86 pred n.l. Koho socha zobrazuje, nevedno.
      

Nálezy objavili počas odkrývania starovekých studní v centre Pirea, kade bude viesť nová trasa metra. Kvôli klimatickým podmienkam, ktoré nie sú vhodné pre zachovanie organických materiálov, sú v Grécku drevené nálezy zo staroveku mimoriadne zriedkavé. Spolu s drevenou sochou sa našla aj jedna ďalšia. Je vytesaná z mramoru a zobrazuje ženu sediacu na jeleňovi, doplnilo ministerstvo kultúry v Aténach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona