Gŕecke štátne budovy sa budú predávať na on-line aukciách

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 18:41 • 2 min
Gŕecke štátne budovy sa budú predávať na on-line aukciách

ATÉNY - Grécko v piatok oznámilo, že štátne budovy bude predávať prostredníctvom internetových aukcií.

slovakia

left justify in out

Grécko sa snaží zrýchliť svoje privatizačné snahy, aby presvedčilo medzinárodných veriteľov, že to s predajom štátneho majetku na splatenie verejného dlhu myslí vážne. Štátna privatizačná agentúra HRADF v piatok informovala, že už odštartovala prípravy a testovacie on-line aukcie by sa mohli začať už v júli. "Je to inovatívny prístup s cieľom maximalizovať transparentnosť a urýchliť naše operácie," povedal generálny riaditeľ agentúry Yiannis Emiris. Internetová forma podľa neho umožní potenciálnym kupcom okamžitý prístup ku všetkým technickým a právnym informáciám o predávanom majetku. Grécko v marci zverejnilo zoznam 28 štátnych budov na predaj vrátane viacerých ministerstiev, policajného veliteľstva a daňových úradov v Aténach aj Solúne.

Grécky parlament schválil vo februári aj legislatívu, ktorá umožňuje prenajímanie a za istých okolností aj predaj štátom vlastnených ostrovov. Zákon umožní štátu predávať ostrovy súkromným vlastníkom, to však bude možné len na základe špeciálnych licencií. Grécky premiér Antónis Samáras naznačil, že vláda by mohla niektoré z ostrovov začať predávať alebo prenajímať už v auguste. Atény plánujú okrem toho vypísať tendre na predaj podielu v rafinérii Hellenic Petroleum, dvoch jej najväčších prístavov Pireus a Thessaloniki, druhej najväčšej vodárenskej spoločnosti v Grécku Thessaloniki Water a v podniku Larco, ktorý je jedným z najväčších producentov niklu na svete. Atény znížili svoj privatizačný cieľ z 19 mld. eur do konca roku 2015 na 9,5 mld. eur do konca roku 2016.

Cieľom privatizácie a predaja štátneho vlastníctva je navýšiť príjmy v štátnom rozpočte. Grécko v súčasnosti čerpá záchrannú pôžičku vo výške 240 miliárd eur poskytnutú Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou (EÚ). Na jej čerpanie však musí neustále zlepšovať stav verejných financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies