Grécke ostrovy v Egejskom mori stále čelia návalu utečencov hlavne zo Sýrie

NETKY.SK • 17 August 2015, 18:37 • 2 min
Grécke ostrovy v Egejskom mori stále čelia návalu utečencov hlavne zo Sýrie

ATÉNY - V priebehu iba troch dní dorazilo na viaceré grécke ostrovy v Egejskom mori 1728 utečencov. Väčšina z nich pochádza zo Sýrie, uviedli dnes armádne zdroje pre agentúru DPA.

slovakia

left justify in out

Utečenci podľa nich prišli nielen na - v tejto súvislosti opakovane spomínané ostrovy - Lesbos, Samos a Chios, ale aj na menšie ostrovy ako Agathonisi, Kalolimnos alebo Mejisti. Väčšina z nich chce pokračovať do západnej alebo severnej Európy.

 

Podľa médií, ktoré sa odvolávajú na pobrežnú stráž, sa v Grécku očakáva do konca roka až okolo štvrť milióna utečencov z Blízkeho východu.

Na ostrovoch podľa médií pôsobia už agenti gréckej tajnej služby EYP, pričom ich hlavná pozornosť patrí skúmaniu, či sa medzi utečencami nedostávajú na Starý kontinent aj teroristi.

 

Kým na ostrove Kos sa minulotýždňová dramatická situácia trochu upokojila, keďže viac ako 1200 migrantov našlo útočisko na palube trajektu zakotveného v miestnom prístave, na ostrov Lesbos dorazilo v priebehu uplynulých týždňov už 8000-10.000 migrantov, stovky z ktorých spia v okolí prístavného mesta Mytilini. Aj na tento ostrov sa grécka vláda chystá vyslať trajekt, ktorý by časť utečencov prepravil na pevninu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona