Grécke ostrovy budú "vyčistené" od migrantov

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 18:49 • 2 min
Grécke ostrovy budú "vyčistené" od migrantov

ANKARA - Päť gréckych ostrovov bude "vyčistených" od migrantov ešte predtým, ako navrhnutá dohoda s Európskou úniou o návrate migrantov do Turecka nadobudne platnosť, povedal dnes reportérom nemenovaný predstaviteľ tureckého ministerstva zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry AP zdroj, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity, uviedol, že migrantov z ostrovov presunú na grécku pevninu, odkiaľ ich budú presídľovať inam. Turecko začne prijímať späť nových migrantov, ktorí dorazia na ostrovy po tom, ako uvedená dohoda s EÚ vstúpi do platnosti.

 

EÚ a Turecko sa tento týždeň zhodli na zásadách dohody, na základe ktorej by Turecko prijalo späť z Grécka tisíce ilegálnych imigrantov. Výmenou za tento ústretový krok by EÚ prijala z Turecka zaevidovaných sýrskych utečencov. Dohodu by mali dopracovať na summite EÚ na budúci týždeň.

 

Pracovník tureckého ministerstva zahraničných vecí povedal, že cieľom dohody je odradiť ľudí od ilegálnej a nebezpečnej plavby z Turecka na grécke ostrovy. Turecko verí, že keď sa začne uplatňovať jeho návrh, týchto ľudí výrazne ubudne. Dodal, že EÚ zaplatí za návrat migrantov do Turecka.

 

Grécko dnes vrátilo do Turecka 90 migrantov z Pakistanu, Maroka, Alžírska a Turecka, ktorí prekročili hranice ilegálne. Informoval o tom turecký migračný úrad v Edirne na severozápade krajiny s tým, že grécke orgány migrantov vrátili cez hraničný priechod v Ipsale.

 

Grécko týchto migrantov vrátilo na základe existujúcej dohody, ktorú má s Tureckom o migrantoch, ktorí nemajú nárok na medzinárodnú ochranu, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Migračný úrad uviedol, že ôsmich alžírskych migrantov umiestnili do deportačného centra v Edirne a 71 Pakistancov a Maročanov do detenčného centra v Erzurume na východe Turecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies