Grécke dôchodky majú oneskorenie, na peniaze čakajú státisíce penzistov

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 19:34 • 2 min
Grécke dôchodky majú oneskorenie, na peniaze čakajú státisíce penzistov

ATÉNY - Komu vznikne v Grécku nárok na dôchodok, musí čakať na jeho vyplácanie šesť až 24 mesiacov. Informuje o tom DPA s odvolaním sa na správy v dnešnej gréckej tlači. Hlavné dôvody oneskorenia sú štyri.

slovakia

left justify in out

Štát samotný poskytuje deficitným dôchodkovým pokladniciam subvencie so sklzom. Široko rozvinutý systém práce načierno neprináša dôchodkovým pokladniciam nijaké odvody. Pokladnice majú znížený príjem od roku 2012, v ktorom sa štát zbavil svojho dlhu voči svojim súkromným veriteľom o viac ako 50 %, a napokon nedostatok personálu. V dôsledku týchto okolností čaká na svoj dôchodok viac ako 350.000 penzistov.

 

Väčšina dôchodkových pokladníc investovala voľné prostriedky do gréckych štátnych dlhopisov. Keď došlo v roku 2012 k odpisu štátneho dlhu, pokladnice prišli o veľké peniaze. V najväčšej gréckej dôchodkovej pokladnici IKA, ktorá sa stará o dôchodky úradníkov, sa nahromadilo na vybavenie penzií najmenej 85.000 žiadostí. Asi 38.000 ľudí čaká na vyplácanie dôchodkovej zálohy. Ide o prostriedky, ktoré sa penzistom vyplácajú preto, aby na prekonanie dlhého čakania na riadny dôchodok neboli odkázaní na príbuzných. Pokladnica IKA eviduje deficit vyše dve miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies