Grécke banky zatiaľ môžu čerpať núdzové úvery od ECB

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 10:16 • 2 min
Grécke banky zatiaľ môžu čerpať núdzové úvery od ECB

TORONTO - Európska centrálna banka (ECB) bude poskytovať gréckym bankám núdzové úvery dovtedy, kým budú spĺňať podmienky. Vyhlásil to v utorok člen Výkonnej rady ECB Andreas Dombret.

slovakia

left justify in out

Na otázku, ako by ECB reagovala na prípadný štátny bankrot Atén, neodpovedal. Viceprezident ECB Vitor Constancio v pondelok vyhlásil, že aj v prípade vyhlásenia platobnej neschopnosti niektorého členského štátu to nemusí nutne znamenať jeho odchod z eurozóny.


"Samozrejme, že z pohľadu núdzovej likvidity je veľmi dôležité, v akom stave sa nachádza Grécko a aj grécke banky. Je tam priama súvislosť," uviedol Dombret, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB. Podmienky na čerpanie krízových liniek zatiaľ podľa neho Grécko spĺňa.

 

"Podmienkou je, aby o núdzovú likviditu požiadala grécka centrálna banka a aby túto požiadavku odsúhlasila Rada guvernérov (ECB) a aby (peniaze) dostali iba solventné banky," spresnil Dombret. ECB vo februári oznámila, že grécke štátne dlhopisy už nebude prijímať ako zábezpeku na úvery pre grécke banky. Riziká spojené s financovaním bánk prostredníctvom núdzových úverových liniek ECB tým prešli na grécku centrálnu banku. Čerpanie peňazí z núdzovej úverovej linky však naďalej podlieha schváleniu Radou guvernérov ECB, ktorá podľa agentúry Reuters sprístupnila Grécku a jeho bankám núdzové úverové linky vo výške 110 mld. eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies