Grécke banky v apríli čerpali viac peňazí z núdzových úverov

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 08:38 • 2 min
Grécke banky v apríli čerpali viac peňazí z núdzových úverov

ATÉNY - Grécke banky v apríli zvýšili čerpanie finančných prostriedkov z programu núdzových úverových liniek (ELA) o 8,6 %. V rámci programu núdzových úverov grécke banky využili 74,37 mld. eur, pričom v predchádzajúcom mesiaci to bolo 68,51 mld. eur. Vyplýva to z údajov gréckej centrálnej banky.

slovakia

left justify in out

ELA poskytuje práve centrálna banka, pričom s touto núdzovou likviditou sú spojené vyššie náklady než s prostriedkami, ktoré poskytuje Európska centrálna banka (ECB). Tá vo štvrtok zdvihla strop čerpania ELA pre grécke banky o 1,1 mld. eur na 80 mld. eur.


ECB vo februári oznámila, že grécke štátne dlhopisy už nebude prijímať ako zábezpeku na úvery pre grécke banky. Riziká spojené s financovaním bánk prostredníctvom núdzových úverových liniek ECB tým prešli na grécku centrálnu banku. Čerpanie peňazí z núdzovej úverovej linky však naďalej podlieha schváleniu Radou guvernérov ECB.
Grécke banky v období od decembra do marca zaznamenali odlev vkladov v hodnote 24,2 mld. eur. Dôvodom sú problémové rokovania Grécka s veriteľmi o ďalšej pomoci a reformách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies