Grécke banky sú pripravené na otvorenie, čakajú na súhlas vlády a národnej banky

NETKY.SK • 17 Júl 2015, 14:03 • 2 min
Grécke banky sú pripravené na otvorenie, čakajú na súhlas vlády a národnej banky

ATÉNY - Grécke banky sú pripravené na opätovné otvorenie od pondelka 20. júla, najskôr však musia dostať povolenie od národnej banky a vlády.

slovakia

left justify in out

Uviedol to pre agentúru Reuters zdroj z gréckeho bankového sektora s tým, že je potrebné ešte doriešiť niekoľko technických záležitostí.
     

Grécke banky sú zatvorené od 29. júna, čo je dôsledok masových výberov vkladov a rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) zmraziť rozsah finančnej pomoci gréckym bankám. ECB tak urobila po tom, ako grécka vláda koncom júna nečakane oznámila, že o podmienkach veriteľov na poskytnutie ďalšej pomoci sa uskutoční referendum. Vláda následne musela oznámiť zatvorenie bánk a zavedenie kapitálových kontrol. Súčasťou obmedzení bolo aj zavedenie limitu na výber hotovosti z bankomatov na 60 eur denne.
     

ECB však vo štvrtok (16.7.) oznámila, že zvýši strop núdzových úverov pre grécke banky o 900 miliónov eur. Následne štátny tajomník gréckeho ministerstva financií vyhlásil, že banky sa budúci týždeň opätovne otvoria.
     

"Banky sú na otvorenie svojich pobočiek pripravené, no musíme najskôr počkať na konečný súhlas od Národnej banky Grécka. Je tam ešte niekoľko technických záležitostí, ktoré je potrebné doriešiť," uviedol zdroj z Asociácie gréckych bánk, pričom dodal, že súhlas musí dať aj vláda. Grécka centrálna banka pre agentúru Reuters uviedla, že momentálne s vládou pracujú na tom, aby sa banky v Grécku otvorili čo najskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies