Grécke banky sa pravdepodobne tento týždeň neotvoria

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 08:54 • 2 min
Grécke banky sa pravdepodobne tento týždeň neotvoria

ATÉNY - Napriek prísľubom vlády sa grécke banky tento týždeň pravdepodobne neotvoria. Povedal to grécky minister pre reformu štátnej správy Jorgos Katrugalos. Informovali o tom agentúra AP a server greekreporter.com.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol Katrugalos pre grécky rozhlas, "je dôležité, aby rozhodnutie (o otvorení bánk) tento týždeň padlo, aj keďreálne otvorenie inštitúcií počas tohto týždňa nebude technicky pravdepodobne možné". Podľa neho je však nutné, aby sa situácia v bankách začala postupne normalizovať.

 

Vláda zatvorila banky a oznámila kapitálové kontroly 29. júna v reakcii na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) zmraziť program núdzového financovania bánk známeho ako ELA. V pondelok 6. júla ECB rozhodla, že bankové prázdniny budú predbežne pokračovať ešte dnes a v stredu (8.7.).

 

Situácia gréckych bánk je tak naďalej napätá, keďže komerčné banky sú v súčasnej finančnej situácii Grécka existenčne závislé od krokov ECB a jej programu ELA. Banka aj v pondelok tento týždeň oznámila, že strop núdzových úverov v rámci ELA naďalej ponecháva na pôvodnej úrovni, na ktorú bol posunutý 26. júna. To znamená na úrovni pod 89 miliárd eur. Banky tak dokážu zatiaľ prežívať len vďaka kontrole toku kapitálu a obmedzenému výberu z bankomatov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona