Grécke banky prišli za 48 hodín o vklady za vyše 2 miliardy eur

NETKY.SK • 20 Február 2015, 13:37 • 2 min
Grécke banky prišli za 48 hodín o vklady za vyše 2 miliardy eur

ATÉNY - Grécke banky prišli za uplynulých 48 hodín o vklady za vyše 2 miliardy eur. Podľa súkromnej rozhlasovej stanice Skai pri takomto tempe odlivu vkladov je už len otázkou času, kedy Grécko zavedie kontroly toku kapitálu. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Agentúra Reuters začiatkom tohto týždňa s odvolaním sa na bankové zdroje uviedla, že odlev vkladov z gréckych bánk denne dosahuje 300 miliónov až 500 miliónov eur. To bol tiež hlavný dôvod, prečo ECB umožnila gréckym bankám prístup k núdzovému financovaniu.
     

Ale situácia v gréckych bankách, ktoré doteraz strácali týždenne vklady vo výške okolo 2 miliárd eur, sa za uplynulých 48 hodín výrazne zhoršila. 
     

Americká banka JP Morgan na základe dopytu Grécka na medzinárodných peňažných trhoch po finančných prostriedkoch odhaduje, že odliv vkladov od začiatku roka dosiahol okolo 21 miliárd eur. Z toho 4 miliardy pripadali na január, teda na čas pred parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 25. januára a ktoré vyniesli k moci ľavicovú stranu Syriza. Tá odmieta úsporné opatrenia. 
     

Súčasný záchranný program pre Grécko končí v posledný februárový deň. Grécka vláda už síce požiadala eurozónu o predĺženie finančnej pomoci o ďalších šesť mesiacov, ale bez záväzkov. To sa nepáči Nemecku, ani ďalším členom eurozóny, ktorí trvajú na tom, že Grécko musí dodržiavať podmienky úveru. 
     

V prípade, že sa Atény s eurozónou nedohodnú, hrozí im platobná neschopnosť a odchod z menovej únie. Obyvatelia krajiny preto vyberajú z bánk svoje vklady v eurách, aby ich ochránili pred znehodnotením po prípadnom návrate drachmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona