Grécke banky môžu dostať časť pomoci ešte pred dokončením záťažových testov

NETKY.SK • 10 August 2015, 15:46 • 2 min
Grécke banky môžu dostať časť pomoci ešte pred dokončením záťažových testov

BRUSEL/ATÉNY - Grécke banky by mohli získať prvú kapitálovú injekciu v hodnote asi 10 miliárd eur krátko po podpísaní dohody o novom záchrannom programe.

slovakia

left justify in out

To znamená ešte pred tým, než Európska centrálna banka (ECB) dokončí záťažové testy. S odvolaním sa na informácie nemenovaného zdroja z eurozóny to uviedla agentúra Reuters.

 

Zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, povedal, že ECB by mala testy dokončiť do októbra, no zároveň je známe, že na návrat do normálnych koľají potrebujú grécke banky kapitál čo najskôr. Prvú časť by tak mohli dostať ešte skôr, než ECB zhodnotí, aký objem financií v skutočnosti potrebujú.

 

Atény chcú zmierniť kapitálové kontroly. Tie zaviedli koncom júna v úsilí zabrániť kolapsu bankového sektora potom, ako obyvatelia začali po krachu rozhovorov s veriteľmi hromadne vyberať svoje úspory. Súčasťou opatrení je aj limit na výber hotovosti z bankomatov. Ten je obmedzený na 420 eur na osobu týždenne. Grécka vláda by sa okrem toho rada vyhla presunutiu rekapitalizácie bánk až na rok 2016, keď začne v EÚ platiť nová smernica, na základe ktorej sa na záchrane bánk budú musieť podieľať aj veľkí sporitelia, vrátane firiem.

 

Brusel odhaduje, že grécke banky budú potrebovať finančnú injekciu od 10 miliárd do 25 miliárd eur. Konečná suma bude závisieť od výsledku záťažových testov a hodnotenia kvality aktív.

 

V súvislosti s výškou prvotnej pomoci pre grécke banky ďalší nemenovaný zdroj z eurozóny dodal, že prvá platba na rekapitalizáciu gréckych bánk musí byť dostatočne vysoká s cieľom posilniť dôveru v bankový systém. Ako dodal, suma približne 10 miliárd eur by mohla mať takýto psychologický vplyv.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies