Grécke banky čakajú záťažové testy

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 06:00 • 2 min
Grécke banky čakajú záťažové testy

ATÉNY - Grécke banky môžu čoskoro spôsobiť Európe nové problémy. Regulátori totiž chystajú otestovať ich zdravie po 8 rokoch ekonomických turbulencií.

slovakia

left justify in out

Štyri najväčšie grécke finančné inštitúty Eurobank, Alpha Bank, Piraeus a National Bank of Greece čakajú záťažové testy skôr než ostatné európske banky. Dôvodom je plánované ukončenie tretieho záchranného programu pre krajinu v auguste. Trhy aj veritelia totiž chcú záruky, že grécky finančný systém dokáže stáť na vlastných nohách.

 

"Trhy majú veľký strach, že regulátorov čaká negatívne prekvapenie prinajmenšom v prípade dvoch bánk," uviedol šéf investičnej banky AXIA Ventures Group Jonas Floriani v rozhovore pre CNBC.

 

Štyri spomenuté banky boli naposledy testované v roku 2015. Odvtedy získali nový kapitál vo výške takmer 15 miliárd eur. Grécke banky majú najvyšší podiel zlyhaných úverov vo svojich portfóliách v eurozóne. Podiel týchto úverov podľa aktuálnych údajov Európskej komisie (EK) predstavuje 47 %. Na porovnanie v Taliansku je to 12 %.

"S takmer 50 % má Grécko najvyšší podiel zlyhaných úverov v eurozóne. A to je obrovský problém," povedala šéfka Rady pre dohľad Európskej centrálnej banky (ECB) Daniele Nouyová. Nouyová začiatkom marca uviedla, že aj keď grécke banky sú v súčasnosti v lepšej kondícii než pred niekoľkými rokmi, zlé úvery sú stále veľkým problémom.

 

Šéf výskumu firmy Investment Bank of Greece Konstantinos Manolopoulos povedal v rozhovore pre CNBC, že výsledok záťažových testov sa dá len ťažko predpovedať. Priznal však, že kapitálové pozície gréckych bánk sú podstatne lepšie, než boli pred tromi rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies