Grécke banky by mohli mať peniaze z ECB skôr ako po revízii

NETKY.SK • 4 December 2015, 10:58 • 2 min
Grécke banky by mohli mať peniaze z ECB skôr ako po revízii

FRANKFURT/ATÉNY - Grécke banky by sa mohli vrátiť k štandardnému financovaniu od Európskej centrálnej banky (ECB) ešte predtým, ako medzinárodní veritelia uzavrú začiatkom budúceho roka prvé hodnotenie plnenia nového záchranného programu.

slovakia

left justify in out

ECB o tom informovala vo štvrtok. „Hlavnou podmienkou je, že rada guvernérov ECB bude spokojná s tým, ako krajina plní program,“ povedal viceprezident ECB Vitor Constancio na otázku o či sa grécke banky budú môcť podieľať na tendroch ECB.


„To by sa mohlo udiať aj pred skončením revízie, ak budeme k tomuto koncu dostatočne blízko a budeme si istí, že revízia dopadne úspešne,“ povedal Constancio. Grécky minister financií Euclid Tsakalotos očakáva, že revízia by sa mohla skončiť vo februári.


ECB odstavila grécke banky od likvidných operácií vo februári. Reagovala tak na to, že ľavicová vláda zastavila úsporné opatrenia v krajine a nerešpektovala predchádzajúcu dohodu o finančnej pomoci. Grécke banky získavali odvtedy prostriedky prostredníctvom núdzových úverových liniek (ELA). Takto získané prostriedky sú pre banky drahšie. Objem ELA pre grécke banky dosiahol maximum v júli, keď bol vo výške 91 mld. eur. Vo štvrtok ECB tento objem znížila na 77,9 mld. eur. ECB tento objem postupne znižuje od augustovej dohody Atén s veriteľmi na novom programe pomoci. Núdzové úverové linky gréckym bankám poskytuje grécka centrálna banka a tieto prostriedky umožnili bankám v Grécku prežiť masívny odlev vkladov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies