Grécke banky budú zrejme potrebovať viac kapitálu, ako sa čakalo

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:06 • 2 min
Grécke banky budú zrejme potrebovať viac kapitálu, ako sa čakalo

ATÉNY - Grécke banky potrebujú čerstvý kapitál. Odhady sa pohybujú v rozmedzí od 10 do 25 miliárd eur a podľa dnešného vydania finančných novín Kathimerini sa konečné číslo priblíži skôr k hornej hranici odhadu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Európska centrálna banka (ECB) momentálne vyhodnocuje kapitálové potreby štyroch najväčších gréckych bánk: National Bank, Piraeus, Eurobank a Alpha.

 

Oficiálne výsledky sa pred koncom októbra neočakávajú, ale grécke noviny tvrdia, že kontrola firemných úverov dopadla horšie, ako odborníci predpokladali a podobný výsledok hrozí aj v prípade spotrebiteľských úverov. ECB totiž podľa denníka pri analýze situácie v bankách vychádzala z hodnoty tzv. záručných hypotekárnych listov, ktorá je o 30 % nižšia, ako hodnoty tých, ktoré navrhli samotné banky.

 

Gréckym bankám tak bude chýbať viac kapitálu, ako je dolná hranica odhadu, teda 10 miliárd eur. Noviny sa domnievajú, že banky budú potrebovať dodatočný kapitál zhruba vo výške 20 miliárd eur.

 

Zdroje z bankového sektora sú optimistickejšie a predpovedajú, že banky budú potrebovať 15-miliardovú kapitálovú injekciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies