Grécke banky budú potrebovať na rekapitalizáciu menej, než sa čakalo

NETKY.SK • 31 Október 2015, 16:08 • 2 min
Grécke banky budú potrebovať na rekapitalizáciu menej, než sa čakalo

FRANKFURT NAD MOHANOM - Najväčšie grécke banky budú potrebovať na svoju rekapitalizáciu menej než 15 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Ukázal to výsledok záťažových testov Európskej centrálnej banky (ECB) na štyroch kľúčových bankách v krajine. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

 

Podľa ECB potrebujú štyri systémovo dôležité grécke banky na rekapitalizáciu v prípade očakávaného vývoja gréckej ekonomiky okolo 4,4 miliardy eur. V prípade výrazného zhoršenia vývoja gréckej ekonomiky stanovila ECB potrebu navýšenia kapitálu maximálne na 14,4 miliardy eur.

 

Výsledok je tak omnoho lepší, než sa očakávalo. Pôvodne sa počítalo s tým, že na rekapitalizáciu gréckych bánk bude z tretieho záchranného programu v hodnote 86 miliárd eur potrebných asi 25 miliárd eur. Testy ECB sa týkajú Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece a Piraeus Bank.

 

Banky teraz musia predložiť plány na získanie čerstvého kapitálu do 6. novembra. Časť kapitálu by mohli získať od súkromných investorov. Zvyšný objem, ktorý sa bankám od investorov získať nepodarí, doplnia záchranné fondy.

 

Grécko potrebuje, aby sa banky v krajine rekapitalizovali do konca roka, teda do obdobia, než nadobudne platnosť smernica Európskej únie o tom, že na záchrane bánk sa musia podieľať aj veľkí sporitelia. To by sa negatívne dotklo najmä malých a stredných podnikov, ktoré už teraz zápasia s nemalými problémami.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies