Grécke akcie prudko rastú

NETKY.SK • 3 November 2013, 14:26 • 2 min
Grécke akcie prudko rastú

ATÉNY - Šesť rokov trvajúca recesia gréckej ekonomiky sa zmierňuje.

slovakia

left justify in out

Grécke akcie, ktorým sa investori vyhýbali, pretože sa obávali bankrotu krajiny a vystúpenia z eurozóny, aktuálne patria k najviac ziskovým na svete. Šesť rokov trvajúca recesia gréckej ekonomiky sa zmierňuje a noví investori uvažujú o nákupe gréckych akcií. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Od 5. júna, čo bolo dva týždne predtým, než spoločnosť MSCI Inc. pohrozila preradením Grécka medzi rozvíjajúce sa trhy, aténsky akciový index ASE vyskočil o 146 %. Tým sa zmenšilo oslabenie indexu v porovnaní s jeho vrcholom z roku 2007 na 79 %. Nárast indexu ASE bol v uvedenom období najprudší spomedzi 94 národných referenčných akciových indexov s výnimkou Venezuely. Výnos 10-ročných gréckych štátnych dlhopisov v uplynulom týždni klesol pod hranicu 8 % prvý raz od júna 2010.

"Vyhliadky krajiny sa radikálne zmenili,"
uviedol Francesco Conte z banky JPMorgan Chase. Dodal, že vidí v krajine skvelé investičné možnosti, pretože sú tu dobre riadené a veľmi lacné firmy. "Grécko sa práve dostáva z krízy. Pretože výrazne znížili náklady, rast ziskovosti bude enormný, keď HDP začne rásť."

Premiér Antonis Samaras chce v roku 2014 znížiť rozpočtový deficit na 2,4 % HDP z 9 % vlani. V roku 2009 vyskočil schodok až na 15,7 % HDP. Vláda očakáva, že ekonomika na budúci rok vzrastie o 0,6 %. To bude jej prvá expanzia od roku 2007.

Podľa údajov spoločnosti EPFR Global investori tento rok vložili do gréckych akcií 179 miliónov eur. Prílev kapitálu do fondov investujúcich do gréckych akcií od začiatku roka vyskočil o 129 %. Pre porovnanie, prílev do fondov investujúcich do európskych akcií vzrástol len o 15 %.

"Ešte pred deviatimi mesiacmi by sa globálna nálada dala popísať slovami: Čohokoľvek gréckeho sa ani nedotknem, ako gréckeho jogurtu," uviedol zástupca šéfa Piraeus Bank Anthimos Thomopoulos. Teraz naopak, investori chcú investovať len v Grécku, dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies