Grécke akcie prehlbujú straty

NETKY.SK • 4 August 2015, 10:25 • 2 min
Grécke akcie prehlbujú straty

ATÉNY - Grécke akcie v utorok prehĺbili straty. Hlavný aténsky index ATG v skorom obchodovaní klesal o 4,5 %.

slovakia

left justify in out

Nadol ho stiahli akcie najväčších gréckych bánk, ktoré vymazali takmer 30 % hodnoty. V pondelok index klesol o 16,2 % a zaznamenal tak najväčší denný prepad od roku 1985. Pondelkové obchodovanie bolo prvým po piatich týždňoch, počas ktorých bola grécka burza zatvorená.


K prepadu akciových trhov prispeli obavy, že rokovania o ďalšej pomoci opäť zlyhajú. Hrozí aj odstúpenie vlády a predčasné voľby a bankám sa môže minúť hotovosť. Akciovému trhu môže priťažiť aj nepriaznivá prognóza vývoja ekonomiky. Európska komisia predpokladá, že grécka ekonomika v tomto roku oslabí o 2 až 4 % a vráti sa do recesie.

 

Podľa gréckych médií chce vláda v Aténach v rámci prvej tranže núdzových úverov od veriteľov tento mesiac získať 24 mld. eur. Z tejto čiastky plánuje vynaložiť na úvodnú rekapitalizáciu gréckych bánk 10 mld. eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona