Grécka vláda zrušila verejnoprávnu televíziu a rozhlas!

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 10:33 • 2 min
Grécka vláda zrušila verejnoprávnu televíziu a rozhlas!

ATÉNY - Grécka vláda v utorok (11. 6.) šokujúco s okamžitou platnosťou zrušila verejnoprávnu televíziu a rozhlas (ERT).

slovakia

left justify in out

"Vytvorí sa nová televízia a rozhlas," uviedol hovorca vlády Simos Kedikoglou, informovala agentúra DPA. Vysielanie ERT sa malo zastaviť už v noci nadnes. Grécke ministerstvo financií v utorok večer vyhlásilo, že ERT už neexistuje. Tým sa skončila 75-ročné éra tejto inštitúcie. Prvá rozhlasová relácia verejnoprávneho gréckeho rozhlasu bola vysielaná v roku 1938.

Podľa gréckych médií celkovo o prácu príde 2900 technikov, novinárov a ďalších zamestnancov, ktorí dostanú odstupné. Hovorca vlády vyhlásil, že ERT je príkladom "neuveriteľného plytvania". Ročné náklady na fungovanie inštitúcie predstavovali 300 miliónov eur, pričom ERT podľa hovorcu zamestnávala sedemnásobne viac ľudí ako porovnateľné inštitúcie. "To všetko sa dnes večer skončí," povedal hovorca v utorok večer. Dodal, že veľké zmeny vo verejnoprávnej televízii a rozhlase nie sú možné bez radikálnych krokov.

Vláda tak zrušila tri celonárodne vysielané televízne programy, jeden satelitný program, sedem celonárodných rozhlasových programov a 19 regionálnych rozhlasových staníc. V najbližších mesiacoch by mal vzniknúť koncept novej podstatne menšej verejnoprávnej televízie a rozhlasu podľa vzoru najmodernejších podobných európskych inštitúcií. Nová inštitúcia by mala zamestnávať približne 1000 ľudí.

Rozhodnutie gréckej vlády kritizovala napríklad aliancia európskych verejnoprávnych organizácií EBU. Odborový zväz gréckych žurnalistov zvoláva štrajky a na protesty vyzýva aj odborový zväz štátnych zamestnancov (ADEDY). Aténsky arcibiskup Hieronymus II označil krok vlády za "nepredstaviteľný".

Zrušenie ERT nariadil ministerský dekrét, ktorý podpísali len ministri najväčšej vládnej strany Nea Dimokratia. Ministri socialistickej strany Pasok, ako aj ľavicovej strany Dimar dekrét odmietli podpísať. Zodpovedajúci zákon má byť schválený neskôr. Pozorovatelia predpokladajú, že zákon vyvolá v parlamente veľké turbulencie. Hovorcovia oboch menších koaličných strán v utorok večer vyhlásili, že ich poslanci zákon nepodporia.

Grécko musí v rámci programu konsolidácie verejných financií do konca roka prepustiť 4000 štátnych zamestnancov. Do konca roka 2014 ich musí odísť až 15.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies