Grécka vláda prikázala samosprávam, aby previedli peniaze do centrálnej banky

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 18:08 • 2 min
Grécka vláda prikázala samosprávam, aby previedli peniaze do centrálnej banky

ATÉNY - Grécka vláda nariadila miestnym samosprávam, aby previedli svoju finančnú hotovosť na účty v centrálnej banke, pretože sa blíži termín uhradenia splátky z dlhu Medzinárodnému menového fondu (MMF) a tiež termíny výplaty dôchodkov a miezd v štátnej správe. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Vláda dnes zverejnila toto nariadenie na svojej internetovej stránke. Uvádza sa v ňom, že lokálne samosprávy a ich inštitúcie sú povinné vložiť všetky finančné rezervy na svoje účty v centrálnej banke. Dôvodom tohto nariadenia je “extrémne naliehavá a neočakávaná potreba hotovosti".
     

Centrálna vláda môže získať zhruba dve miliardy eur z "konfiškácie" finančných rezerv, ktoré majú samosprávy momentálne uložené v komerčných bankách. Tvrdia to dva zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované.
     

Kabinet tak môže použiť ich hotovosť na vyrovnanie svojich záväzkov, napríklad splátky z úveru od MMF vo výške 770 miliónov eur, ktorú má zaplatiť 12. mája.
     

Rokovania medzi Gréckom a jeho veriteľmi z eurozóny a MMF o uvoľnení peňazí zo záchranného balíka uviazli v slepej uličke. Atény totiž stále nesplnili základnú podmienku a nepredložili veriteľom návrh reforiem, ktoré im majú pomôcť dostať sa z problémov. Grécku sa pritom kráti čas a dochádza mu hotovosť.
     

Bez "zhabania" finančných rezerv samosprávam by grécka vláda nemohla na konci mesiaca vyplatiť dôchodky ani mzdy štátnym zamestnancom. Tieto rezervy by mali stačiť na pokrytie ako výplat, tak na vyrovnanie záväzku voči MMF.
     

Európski lídri chcú, aby Grécko do najbližšej schôdze ministrov financií eurozóny 24. apríla v Rige predložilo návrh reforiem, ktoré mu pomôžu dostať dlh na udržateľnú úroveň a naštartovať ekonomiku. Podpredseda Európskej komisie (EK) Valdis Dombrovskis ale naznačil, že veritelia si možno budú musieť na tento návrh počkať až do polovica mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies