Grécka vláda po úmrtiach sľúbila zavedenie elektriny neplatičom

NETKY.SK • 7 December 2013, 13:14 • 2 min
Grécka vláda po úmrtiach sľúbila zavedenie elektriny neplatičom

ATÉNY - Minimálne traja ľudia zomreli minulý týždeň potom, ako sa buď nadýchali splodín oxidu uhoľnatého z dymu z pece, alebo uhoreli zaživa pri požiari spôsobenom sviečkou.

slovakia

left justify in out

Grécka vláda prisľúbila opätovné obnovenie dodávok elektriny domácnostiam, ktoré boli odpojené pre problémy s platením účtov. Dôvodom sú tri nedávne úmrtia spôsobené sviečkami alebo dymom z pece. Informovala o tom agentúra Reuters.

Miestne samosprávy a štátna energetická spoločnosť PPC vytvoria tímy, ktoré vypracujú zoznam ľudí v núdzi a obnovia im dodávky elektriny, povedal dnes grécky minister energetiky Jannis Maniatis. "Ľudia sú dôležitejší než náklady PPC," uviedol minister s tým, že aj ceny elektriny pre verejné kuchyne a iné sociálne služby znížia až o 70 %.

Minimálne traja ľudia, z toho jeden vo veku 13 rokov a ďalší vo veku 85 rokov, zomreli minulý týždeň potom, ako sa buď nadýchali splodín oxidu uhoľnatého z dymu z pece, alebo uhoreli zaživa pri požiari spôsobenom sviečkou. Nie je známe, koľko domácností bolo odpojených od elektriny od začatia krízy pred šiestimi rokmi. Problémom pri platení poplatkov za elektrinu však je, že účty zahŕňajú aj viaceré iné poplatky, napríklad nepopulárnu daň z nehnuteľností.

Grécka opozícia na úmrtia okamžite zareagovala a obvinila vládu, že je to priamy dôsledok úsporných opatrení, ktoré sú súčasťou záchranného balíka pre Grécko. "Je hanbou nechávať rodiny bez elektriny len pár dní pre Vianocami a pri teplotách v mnohých oblastiach krajiny pod nulou," zareagoval na situáciu Vassilis Kapernaros, poslanec za stranu Nezávislí Gréci.

Grécky parlament by pritom mal v sobotu (7. 12.) hlasovať o rozpočte na rok 2014, ktorý počíta s ďalšími úspornými opatreniami. Tie by mali Grécku pomôcť splniť medzinárodnými veriteľmi stanovené fiškálne ciele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies