Grécka vláda chce dokončiť privatizáciu prístavu Piraeus

NETKY.SK • 29 Marec 2015, 11:51 • 2 min
Grécka vláda chce dokončiť privatizáciu prístavu Piraeus

ATÉNY - Grécka vláda v najbližších týždňoch dokončí predaj väčšinového podielu v prístave Piraeus. Informovala o tom v sobotu čínska agentúra Sinchua, ktorá citovala gréckeho vicepremiéra Jánnisa Dragasákisa.

slovakia

left justify in out

Nová ľavicová vláda gréckeho premiéra Aléxisa Tsíprasa po nástupe k moci v januári sľubovala ukončenie politiky úsporných opatrení a zastavenie privatizácie vrátane podielu 67 % v prístave Piraeus. K predaju sa zaviazal predchádzajúci vládny kabinet v rámci dohody o medzinárodnom úverovom programe v celkovom objeme 240 mld. eur.


Na užšom zozname piatich záujemcov o prevzatie väčšinového podielu v prístave Piraeus sa nachádza aj čínska spoločnosť Cosco Group. Tá už v najväčšom gréckom prístave prevádzkuje dve nákladné móla. Po miernom zdržaní vyvolanom striedaním vlád v Aténach bude možné predaj zavŕšiť do niekoľkých týždňov, uviedol Dragasákis. Grécky vicepremiér podľa čínskej agentúry naznačil, že za preferovaného záujemcu vláda považuje spoločnosť Cosco.


Grécka vláda v piatok predložila medzinárodným veriteľom zoznam reforiem, od ktorých si sľubuje skoré uvoľnenie finančnej pomoci. Agentúre Reuters to potvrdil nemenovaný vládny zdroj. Súčasťou zoznamu sú opatrenia, ktoré majú tento rok zvýšiť štátne príjmy o 3 mld. eur. Predstavitelia EÚ a MMF mali začať rokovania o navrhovaných reformách v sobotu. Bez uvoľnenia zostávajúcej pomoci Aténam dôjdu peniaze 20. apríla.


Podľa predstaviteľa gréckej vlády opatrenia zamerané na zvýšenie rozpočtových príjmov nepredpokladajú škrty v oblasti platov a dôchodkov. Vládny plán tiež v roku 2015 počíta s primárnym rozpočtovým prebytkom, teda schodkom očisteným o splátky úrokov z verejného dlhu, na úrovni 1,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo je menej ako cieľ 3 %, ku ktorému sa Atény zaviazali v rámci existujúceho programu finančnej pomoci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona