Grécka vláda chce čoskoro zlikvidovať provizórne utečenecké tábory v Pireu a Idomeni

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 17:12 • 2 min
Grécka vláda chce čoskoro zlikvidovať provizórne utečenecké tábory v Pireu a Idomeni

ATÉNY - Grécka vláda chce do konca týždňa zlikvidovať oba najväčšie provizórne tábory pre utečencov, a to v prístavnom meste Pireus a v Idomeni na grécko-macedónskej štátnej hranici.

slovakia

left justify in out

Ako informoval grécky štátny rozhlas i nemecké periodikum Die Welt vo svojom internetovom vydaní, grécke úrady vyzývajú migrantov v arabčine, aby sa presunuli do oficiálnych záchytných táborov. Aktivisti však vraj apelujú na utečencov, aby zostali v spomínaných zariadeniach a nerešpektovali zmienené výzvy. V zdôvodnení uvádzajú, že iba pohľad na neradostnú situáciu migrantov, ktorí zostanú vedno, im môže otvoriť cestu ďalej do Európy.


Radikáli z radov migrantov nezriedka blokujú železničnú trať spájajúcu Grécko a Macedónsko, aby zdôraznili svoju snahu presadiť otvorenie hraníc medzi oboma krajinami. Dočasne však dochádza aj k zablokovaniu dôležitého cestného koridoru, komunikácie E75.


Kým v Pireu je v tábore ešte asi 5000, v Idomeni okolo 12.000 migrantov, z ktorých iba nepatrná časť prejavila zatiaľ ochotu presídliť do iných časti Grécka. V prístavoch ostrovov Lesbos a Chios panovala dnes, deň po vrátení prvých migrantov do Turecka, pokojná atmosféra.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona