Grécka Syriza si zvýšila náskok pred vládnymi konzervatívcami

NETKY.SK • 18 Január 2015, 09:41 • 2 min
Grécka Syriza si zvýšila náskok pred vládnymi konzervatívcami

ATÉNY - Grécka radikálna ľavicová strana Syriza si osem dní pred predčasnými parlamentnými voľbami zvýšila svoj náskok pred vládnymi konzervatívcami. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý v sobotu zverejnila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Syriza, ktorá chce znova rokovať o podmienkach medzinárodných pôžičiek pre Grécko a uvoľniť prísne úsporné opatrenia, vedie pred konzervatícami o 3,1 percenta. V predchádzajúcom prieskume mala 2,6-percentný náskok.
      

Prieskum uskutočnila spoločnosť Kapa Research pre dnešné vydanie gréckych novín To Vima. Syriza by podľa neho vo voľbách získala 31,2 percenta hlasov, zatiaľ čo stranu Nová demokracia premiéra Antonisa Samarasa by podporilo 28,1 percenta voličov.
      

Predčasné parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia 25. januára. Boli vypísané po tom, ako parlament ani v troch kolách nedokázal zvoliť nového prezidenta krajiny.
      

Neistá politická a ekonomická situácia v Grécku vyvoláva obavy finančných trhov. Líder strany Syriza Alexis Tsirpras v rámci kampane pred voľbami vyzval veriteľov, aby odpísali časť z gréckeho dlhu. Sľúbil voličom, že zastaví úsporné opatrenia a začne rokovať o zmene úverových podmienok. Zatiaľ však nie je jasné, či by Syriza v prípade svojho volebného víťazstva dokázala zostaviť vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies