Grécka polícia zatkla na protifašistickom zhromaždení 63 ľudí

NETKY.SK • 19 September 2014, 12:39 • 2 min
Grécka polícia zatkla na protifašistickom zhromaždení 63 ľudí

ATÉNY - Grécka polícia zatkla 63 ľudí po násilných demonštráciách, ktoré prepukli vo štvrtok počas protifašistického zhromaždenia pri príležitosti prvého výročia zavraždenia ľavicového rapera Pavlosa Fyssasa. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Poriadková polícia v najväčšom gréckom prístave Pireus, pri metropole Atény, bojovala vo štvrtok celé hodiny so stovkami anarchistov v kapucniach, ktorí na zhromaždení približne 6000 ľudí hádzali benzínové bomby a kamene a ničili výklady obchodov. 
     

Hlásení boli najmenej traja zranení ľudia. Protesty vyústili do násilností aj v ďalších oblastiach Grécka, vrátane severného mesta Solún, západogréckeho prístavu Patras, krétskeho mesta Chania a ostrova Lesbos.
     

Hudobníka a antifašistického aktivistu Fyssasa (34), známeho pod profesionálnym menom Killah P, vlani dobodal na smrť na ulici na aténskom predmestí Keratsini prívrženec ultrapravicovej gréckej strany Zlatý úsvit Jorgos Rupakias, ktorý v súčasnosti čelí obvineniu z vraždy a čaká za mrežami na súdny proces.
     

Fyssasova vražda viedla k niekoľkodňovým protifašistickým protestom a štát podnikol tvrdé zásahy proti Zlatému úsvitu. Deväť zo 17 zákonodarcov strany umiestnili do najprísnejšie stráženého väzenia, kde čakajú na súd pre obvinenia z členstva v zločineckej organizácii.
     

Napriek zatýkaniu si Zlatý úsvit udržal popularitu. V centre Atén sa dnes ešte uskutoční koncert na Fyssasovu pamiatku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies